Video | Derek Otte brengt ode aan oudste koopmanshuizen aan de Rechter Rottekade

Een monumentaal pand aan de Rechter Rottekade is voorzien van een gedicht van voormalig stadsdichter Derek Otte. De tekst werd vrijdag 18 juni onthuld op de zuidwestgevel van een van de Koopmanshuizen.

Volgens organisatie Stadsherstel Historisch Rotterdam N.V. ‘ was de gevel van dit pand nooit echt een blikvanger geweest’ en zorgt de onthulling van het gedicht ervoor dat het nu officieel iets aan het Rotterdamse straatbeeld toevoegt.

Streertart kunstenaar Noël Deelen heeft het gedicht op de zuidwestgevel aangebracht. Met het kunstwerk willen zowel Stadsherstel Rotterdam, Derek Otte en Noël Deelen ervoor zorgen dat Rotterdammers even stilstaan bij de geschiedenis van de koopmanshuizen aan de kade. Er heeft namelijk een bouwhistorisch onderzoek plaatsgevonden voor de panden. Met het gedicht wil Derek dan ook letterlijk en figuurlijk even stil staan bij dit onderzoek.

Twee van de weinige koopmanshuizen
Het gedicht is geschilderd op de koopmanshuizen die op de hoek van de Rechter Rottekade en de Vriendenlaan staan. Volgens Stadsherstel Rotterdam is dit best bijzonder omdat dit de enige twee van de hooguit vijftien koopmanshuizen zijn die de stad nog kent. ‘Ze overleefden heel wat: een granaat op het dak, een brand als gevolg van het bombardement op 14 mei 1940 én – tot viermaal toe – de dreiging van stadsvernieuwing’, staat op de website van Stadsherstel. ‘Maar ze staan er nog steeds en ogenschijnlijk trotser dan ooit.’