Deze historische beelden tonen een verwoest Rotterdam net na het bombardement

Hoe zag Rotterdam eruit net na het bombardement? YouTuber Rick88888888 weet er alles over. Hij verzamelde oude beelden van de stad net na het bombardement en kleurde ze in. De gerestaureerde video van ‘Rick’ laat duidelijk de verwoestende gevolgen van het bombardement van 14 mei 1940 zien.

Foto: still uit YouTube-video van Rick88888888.

Aan het begin van het filmpje zie je tragische beelden van de stad die in brand staat, gefilmd vanuit de lucht. Vrijwel de hele stad werd verwoest door de bommenregen en de brand die daarop volgde. De tweede helft van het filmpje laat zien dat er met man en macht wordt gewerkt aan het herstel en het opruimen van het puin.

Rotterdamse Vismarkt rond 1920
Je kan het je bijna niet voorstellen, maar de stad zag er vroeger heel anders uit. Rond 1920, zo’n twintig jaar voordat de verwoestende bommenregen de stad verwoestte, ging het er een stuk vrolijker aan toe in Rotterdam, zo blijkt uit beelden van de Rotterdamse vismarkt van ‘Rick’.

De Leidschendamse YouTuber restaureert de laatste tijd veel historische filmpjes van Rotterdam van vóór het verwoestende bombardement. Zijn video over de vismarkt geeft een duidelijk beeld van de markt bij de Blaak in Nederlands belangrijkste havenstad. Ook toont het filmpje hoe de vissers hun vangst zowel aan lokale en grote vishandelaars verkopen.

Meer oude beelden zien van het vooroorlogse Rotterdam? Wij schreven eerder een webbericht over een video dat het Rotterdamse centrum in de jaren 20 toonde.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat