Deze koffiezaak in West kan toch blijven en dat Maak(t) iedereen blij

Maak, de koffiebar met creatieve winkel aan de Mathesserweg, waar je naast een cappuccino ook een kamerplant kan kopen, leek voorgoed uit het straatbeeld te verdwijnen. Het winkelpand zou vorig jaar omgebouwd worden tot woning, zoals al eerder gebeurde bij andere panden in de straat. Na gesprekken met onder meer de gemeente en de bank en flink onderhandelen kan eigenaresse Femke het pand kopen en maakt een opvolger een doorstart en dus blijft Maak bestaan. 

Femke Gielstra begon in 2016, samen met vriendin Froukje, Maak in West. Na een paar jaar is Femke alleen verder gegaan met het bedrijf en volgde er onder meer een verbouwing. Toen Femke een baby kreeg en de coronacrisis voor veel tegenslagen zorgde besloot ze om Maak los te laten en ging ze op zoek naar een opvolger.

De eigenaar van het pand stemde in met een nieuw huurcontract, maar overleed kort daarna. Wat volgde was een lang proces met erfgenamen, banken, afspraken en afhandelingen. In de tussentijd verloren de mensen die van plan waren om Femke op te volgen hun interesse en dus was het definitieve einde van Maak in zicht. Maar Femke hield vol om haar ‘eerste kindje’ Maak, een tweede leven te geven. Bijna een jaar later is het dan toch zover: “Yes yes yes! Het is gewoon gelukt: Maak gaat weer open.” schrijft ze op haar Facebook. Femke en haar man kopen het pand en eerder geïnteresseerde Wendy gaat verder met zaak Maak.