Deze nieuwe coronamaatregelen gaan vanavond in

Nederland gaat vanaf vanavond 22.00 uur in een gedeeltelijke lockdown. Dat maakte president Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken erg op en ziekenhuizen dreigen steeds voller te raken met coronapatiënten.

De maatregelen zijn volgens het kabinet dan ook dringend nodig om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Om welke maatregelen gaat het?

Horeca en winkels
De horeca gaat vanaf donderdag 15 oktober volledig dicht. Dat geldt overigens niet voor hotels. Eten afhalen blijft wel mogelijk. Koopavonden worden geschrapt en winkels moeten na 20.00 uur dicht. Alleen supermarkten mogen na dat tijdstip open blijven, al is de verkoop van alcohol wel verboden na 20.00 uur, zowel in de winkels als online.

Sporten
Iedereen vanaf 18 jaar mag blijven sporten met maximaal drie anderen. Wel moet hierbij altijd anderhalve meter afstand gehouden worden. Jeugdwedstrijden (voor sporters onder de 18 jaar) worden geschrapt, al is trainen nog wel mogelijk. Sportscholen mogen openblijven, maar sportkantines, douches en kleedkamers moeten sluiten.

Daarnaast zijn alle amateurcompetities stilgelegd. Enkel het betaalde voetbal gaat op dezelfde voet door. Ook andere topsporters mogen hun sport blijven beoefenen, al gebeurt dat voorlopig zonder publiek.

Bijeenkomsten en mondkapjes
In openbare ruimtes blijft de maximale groepsgrootte 30 personen. De uitzonderingen daarop worden losgelaten. Huishoudens mogen per dag maximaal drie personen boven de 12 jaar ontvangen. “Geen blokjesverjaardagen meer”, aldus Rutte.

Ook gaat het kabinet werk maken van een mondkapjesplicht. Wanneer die ingaat is nog niet duidelijk, maar om “aan alle onduidelijkheid een eind te maken”, wil het kabinet die zo snel mogelijk invoeren.

Andere maatregelen
Rutte adviseerde Nederlanders om reizen zoveel mogelijk te beperken. Ook zij hij dat het verbod op evenementen voorlopig in stand gehouden wordt. De maatregelen gelden vooralsnog voor vier weken. Over twee weken beoordeelt het kabinet of de maatregelen het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg heeft verminderd.

Wat vinden onze vloggers van de maatregelen?

Kijk hieronder de persconferentie terug.

 

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frotterdamisopen%2Fvideos%2F2701052570149191%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat