Deze partijen lijken hetzelfde aantal zetels te behouden: VVD, GL, DENK, PvdA en CU

De VVD, GroenLinks, DENK, PvdA en de ChristenUnie lijken hun zetelaantal in de Rotterdamse raad te behouden. Waar DENK nog hoopte op winst na de eerste prognoses, lijkt het toch dat ook die partij constant blijft. Toch zijn de meeste lijsttrekkers vooral geschrokken van de lage opkomst in Rotterdam.

De VVD blijft op 5 zetels staan als de prognoses kloppen. Wij spreken lijsttrekker Vincent Karremans in het stadhuis.

GroenLinks lijkt hun vijf zetels ook te behouden. Voor Mina Morkoç, die op nummer vijf van de lijst staat, is dat heel spannend.

In de eerste exitpolls lijkt er een kleine groei voor DENK en deze partij wist vier jaar geleden ook te stunten met het tellen van de laatste stemmen. Faouzi Achbar vindt de voorlopige uitslag al wel “fantastisch”. “We zien een duidelijke groei, dat betekent dat er vertrouwen is vanuit de Rotterdammers.” Meebesturen? “Ja, ik denk dat we hebben aangetoond dat we een goede samenwerkingspartner zijn en dat we met dit resultaat goed aan tafel kunnen zitten.

Het lijkt er nu op dat de Partij van de Arbeid een zetel gaat kwijtraken, maar Lijstrekker Richard Moti heeft nog hoop. “Vier jaar geleden stonden we ook op 4,5 zetel, maar kregen we er vijf met het tellen van de restzetels. Daar hopen we nu ook op.”

Bij D66 hangt het er ook nog om. Vier of vijf zetels; begin van de avond spreken wij Joan Nunnely, nummer drie op de lijst, die het rooskleurig inziet.

Ook de ChristenUnie lijkt een zetel te behouden. Wel heeft de partij al meer stemmen behaald dan bij voorgaande verkiezingen: “En dat terwijl we alle andere coalitiepartijen aan aantal stemmen te lijken inleveren.” De partij viert dat in de Skihut.