LIVEBLOG: Verkiezingen in Rotterdam

Welkom bij dit liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen 2022. De verkiezingsuitslagen volg je bij OPEN Rotterdam op onze socialkanalen, Twitter, Facebook, Instagram en in dit liveblog! Verslaggevers peilen de stemming door de stad, proeven de sfeer bij verschillende partijen en verslaan de spanning op het stadhuis.

17.11 uur
Lijsttrekker Ellen Verkoelen lijkt toch minder stemmen te hebben gekregen dan ze gisteravond voorgeschoteld kreeg. “Dat komt omdat er met geëxtrapoleerde  stemmen werd gewerkt. Ongehoord slecht.”

Deze partijen verdubbelen hun zetelaantal in de raad

16.30 uur

De verkiezingsposters zijn hier en daar al weggehaald, maar ze worden uiterlijk een week na de verkiezingen weggehaald.

15.35 uur

Ruim 500 mensen zijn vandaag druk bezig met het tellen van de stemmen in Rotterdam Ahoy!

15.30 uur

De lage opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen is iets waarbij Richard Moti van de PvdA bij stil wilt gaan staan in de komende periode. “Het herstellen van het vertrouwen van Rotterdammers in de overheid en de politiek moet voor iedereen op de Coolsingel topprioriteit zijn”, schrijft hij in een Tweet.

 

15.15 uur

Richard Moti feliciteert Leefbaar Rotterdam in een Tweet. Ook bedankt hij alle PvdA-stemmers voor hun stem.

14.55 uur

Vincent Karremans van de VVD in Rotterdam is blij met de uitkomst. In de voorlopige uitslag, met 98 procent van stemmen geteld, staat de VVD op 6 zetels.

 

13.10 uur

Nog meer Rotterdammers die teleurgesteld zijn over de opkomst.

 

12.50 uur

Op dit moment is 98% van de stemmen in Rotterdam geteld. De voorlopige uitslag is hierdoor licht veranderd. Leefbaar Rotterdam is van 11 naar 10 zetels gegaan, maar gaat nog steeds aan kop.

Leefbaar Rotterdam – 10 zetels
VVD – 6 zetels
GroenLinks – 5 zetels
D66 – 5 zetels
PvdA – 4 zetels
DENK – 4 zetels
Partij voor de Dieren – 2 zetels
Bij1 – 2 zetels
VOLT – 2 zetels
50Plus – 1 zetels
SP – 1 zetel
CDA – 1 zetel
ChristenUnie – 1 zetels
Forum voor de Democratie – 1 zetel

12.45 uur

Tijs Hardam weet het bijna zeker: Socialisten010 heeft geen zetel behaald. “We kunnen de opkomst, Oekraïne of de kiezers de schuld geven, maar uiteindelijk is dit resultaat een teken van dat er nog een lange weg te gaan is. Onze strijd is er één van de lange adem; het geduldig opbouwen van de socialistische krachten in Rotterdam en daarbuiten”, schrijft Tijs op Twitter.

 

12.40 uur

Met een opkomst van 38,9 procent zijn historisch weinig Rotterdammers gaan stemmen. Het opkomstcijfer was nog nooit zo laag. Velen worden de ochtend na de verkiezingen wakker met verbazing. Hoe kan het dat zo weinig mensen maar zijn gaan stemmen?

 

12.30 uur

De ochtend na de verkiezingen zorgen voor gemixte gevoelens bij de partijen, maar ook bij de Rotterdammers. De een is blij omdat zijn partij heeft gewonnen, de ander wat minder.

 

12.20 uur

De ChristenUnie Rotterdam heeft beste verkiezingsposter 2022. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een verkiezingsbijeenkomst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag. De poster met ‘Voor een stad met een hart’ ging er met de eerste prijs vandoor.

 

12.00 uur

In Rotterdam Ahoy worden sinds 9 uur in de ochtend stemmen geteld. Gisteren was even voor middernacht 69,3 procent van de stemmen geteld.

 

09.30 uur

De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen ziet er in de ochtend na de verkiezingen niet anders uit dan een aantal uur geleden. Leefbaar Rotterdam is met elf zetels nog duidelijk de grootste van Rotterdam. Vanaf 9 uur wordt het stemmen tellen in onder andere Rotterdam Ahoy weer opgepakt voor de gemeenteraad en de wijkraad. De vaststelling van de definitieve uitslag vindt maandag plaats.

Leefbaar Rotterdam – 11 zetels
VVD – 5 zetels
GroenLinks – 5 zetels
D66 – 4 zetels
PvdA – 4 zetels
DENK – 4 zetels
Partij voor de Dieren – 2 zetels
50Plus – 2 zetels
Bij1 – 2 zetels
VOLT – 2 zetels
SP – 1 zetel
CDA – 1 zetel
ChristenUnie – 1 zetels
Forum voor de Democratie – 1 zetel

02:24 uur

De highlights van de verkiezingsavond zie je hieronder!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

02.20 uur

Benieuwd op hoeveel zetels de Rotterdamse partijen staan nadat 69,3 procent van de stemmen geteld zijn? Check ons bericht.

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam 2022

02.12 uur
De meeste coalitiepartijen lijken constant te blijven, ook DENK lijkt op hetzelfde aantal zetels uit te komen.

Deze partijen lijken hetzelfde aantal zetels te behouden: VVD, GL, DENK, PvdA en CU

01:24 uur
Zo reageerde Twitter op de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

01:12 uur
In deze graphic zie je hoe de raad de afgelopen 12 jaar is veranderd.

01:08 uur

Deze partijen verdubbelen hun zetelaantal in de raad.

Deze partijen verdubbelen hun zetelaantal in de raad

00:36 uur

Dit zijn de nieuwe gezichten in de gemeenteraad.

Dit zijn de nieuwe gezichten in de Rotterdamse raad

Dit zijn de partijen die we niet meer terug zien in de Rotterdamse gemeenteraad.

CDA, SP, Lijst Meeuwissen en Socialisten010 zien we niet terug in de Rotterdamse raad

00:03 uur

Ardi Oostdijk van Forum voor Democratie: “Best tevreden met een zetel”

Waar Elfilali en Vlasblom in Rotterdamse hotspots als het Maaspodium en POING een de uitslagenavond beleven, zit Oostdijk in Limburg. “Ik kon dit feestje niet aan mij voorbij laten gaan.” De lijsttrekker van Forum voor Democratie lijkt met een zetel in de Rotterdamse raad te komen. “Daar ben ik best tevreden mee”, vertelt hij via een videoverbinding.

23:48 uur
SP is blij met een zetel: “Op zich een mooi resultaat”

Emin Basoglu, de tweede op de lijst van de SP, kijkt terug op een mooie campagne en vindt een zetel een mooi resultaat. “We hebben laten zien dat we er zijn en meegedaan aan veel debatten. We blijven ons inzetten voor betaalbaar wonen en dat kan ook met één zetel. We hebben ontzettend veel passie.” De lage opkomst heeft hij geen woorden voor: “Het is gewoon schokkend.”

23:31 uur
De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen met 70% van de stemmen geteld.

Leefbaar Rotterdam – 11 zetels
VVD – 5 zetels
D66 – 4 zetels
GroenLinks – 5 zetels
PvdA – 4 zetels
DENK – 4 zetels
SP – 1 zetel
CDA – 1 zetel
Partij voor de Dieren – 2 zetels
50Plus – 2 zetels
Bij1 – 2 zetels
VOLT – 2 zetels
ChristenUnie – 1 zetels
Forum voor de Democratie – 1 zetel

23:30 uur
Faouzi Achbar van DENK: “Fantastisch resultaat in m’n zak”

Faouzi Achbar vindt de voorlopige groei van zijn partij DENK “fantastisch”. “We zien een duidelijke groei, dat betekent dat er vertrouwen is vanuit de Rotterdammers.” Meebesturen? “Ja, ik denk dat we hebben aangetoond dat we een goede samenwerkingspartner zijn en dat we met dit resultaat goed aan tafel kunnen zitten.”

23:27 uur
Imane Elfilali van VOLT: “We zijn ontzettend blij. We stapten hier fris in; alles is winst.

“Aaaaah, jeetje wat goed! Wat goed, wat goed, wat goed!” De sfeer is uitgelaten bij POING op de Schiekade waar de fractie van VOLT is samengekomen op deze verkiezingsavond. In de eerste exitpolls staat deze nieuwkomer op drie zetels. Lijsttrekker Imane Elfilali “We zijn ontzettend blij. We stapten hier fris in; alles is winst. Eén of twee zetels, maar richting de drie is natuurlijk nog veel beter.” Over de opkomst is Elfilali minder te spreken: “Deze opkomst in natuurlijk wel heel teleurstellend. Nog erger dan vier jaar geleden. Er is heel erg weinig vertrouwen in de politiek. Daar wil ik me de komende vier jaar ook hard voor maken; meer Rotterdammers, en vooral jongeren, betrokken krijgen bij politiek.”

23:16 uur
Mieke Megawati Vlasblom van Bij1: “De overwinningsspeech is al voorbereid”

De Rotterdamse afdeling van BIJ1 doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en het ziet er naar uit dat ze de raad binnenkomen met twee zetels. In de eerste exitpolls komt de partij uit op 4,4 procent van de stemmen en daar is de 25-jarige lijsttrekker Mieke Megawati Vlasblom echt heel blij mee. Begin van de avond sprak OPEN Rotterdam haar in het Maaspodium in Delfshaven waar alle vrijwilligers samenkomen: “Het is heel spannend, maar we hebben er echt vertrouwen in. We hopen op drie zetels, maar met twee zijn we echt al heel erg blij. We zijn uitgeput, maar we halen ook heel veel energie uit de campagne. Het is een groot feest en de overwinningsspeech is al voorbereid.”

23:05 uur

De nummer drie van D66, Joan Nunnely, geeft aan dat zij erg tevreden is met de vijf zetels die D66 krijgt in de eerste exitpoll. Maurice Meeuwissen, Lijst Meeuwissen, geeft aan teleurgesteld te zijn in de lage opkomst. Hij wenst wel Forum van de Democratie succes en hoopt dat zij dan in ieder geval wel een zetel in raad krijgen.

23:00 uur

Op het Stadhuis  en in de stad verzamelen we de eerste reacties vanavond. John Roseval, Politieke Beweging Armoede Bestrijding, hoopt dat leden van de partij zijn gekozen voor de wijkraden, ook als de partij geen zetel in de raad krijgt. 50Plus-lijsttrekker Ellen Verkoelen is ontzettend blij met tot nu toe 4% van de stemmen, maar rekent het zich persoonlijk aan dat de opkomst zo laag is.

22:47 uur
Burgemeester Aboutaleb heeft de eerste tussenstand van de verkiezingen bekendgemaakt. Op dit moment is 22.1% van de stemmen geteld. Er zijn 201.267 stemmen uitgebracht. Voor de wijkraden is dit 184.916.

Er is een nieuwe exitpoll van de NOS. Hierin is Bij1 Rotterdam wel meegenomen en het aantal zetels voor Forum voor Democratie teruggebracht naar 1.

22:37 uur
CDA in exitpoll van 2 naar 1 zetel. Eskes: “Deze uitkomst valt me mee”

Ondanks dat het CDA in de eerste exitpoll van de NOS op één zetel staat, is Christine Eskes niet heel teleurgesteld: “ We hebben een zwaar jaar achter de rug als CDA. Deze verkiezingen kwamen voor ons net te vroeg. Als ik kijk naar hoe we er een half jaar geleden voorstonden, dan valt deze uitkomst mee. Ik hoop dat we er bij de uiteindelijke telling toch nog een stukje hoger uitkomen.”

22.23 uur

Leefbaar viert feest: “We zijn de grootste en we blijven de grootste”

Robert Simons is blij met de voorlopige uitslag waarin Leefbaar net als vier jaar geleden de grootste partij is van Rotterdam. Ze stijgen in de eerste exitpoll zelfs iets: van 20,7 procent van de stemmen naar 21,2 procent. “We hebben stand gehouden, ondanks alle nieuwe partijen. Ondanks de lage opkomst, waar ik me wel een beetje zorgen over maak. We hebben alles eruit gehaald wat er in zit; de Rotterdammers hebben gekozen en ik ben tevreden.”

21:42 uur

Bij DENK Rotterdam klinkt gejuich. “We hebben nu het mandaat van de Rotterdammers om mee te besturen.”

21:35 uur

De eerste exitpoll is binnen! Volgens de eerste peilingen van de NOS zijn de grootste partijen Leefbaar Rotterdam met 11 zetels, D66 Rotterdam en GroenLinks Rotterdam beide met 5. De nieuwkomers Volt, Bij1 en Forum voor de Democratie worden geschat op respectievelijk 2, 1 en 1 zetels. De VVD, Partij van de Arbeid, de SP en CDA leveren waarschijnlijk een zetel in.

21:10 uur

Nourdin El Ouali is – anders dan in 2014 en 2018 – niet als lijsttrekker van NIDA, maar als gast in het Stadhuis tijdens de uitslagenavond. Zijn partij maakte in oktober 2021 bekend niet mee te doen aan deze gemeenteraadsverkiezingen. Op de vraag wie NIDA nu vertegenwoordigd in Rotterdam, antwoordt El Ouali op de Coolsingel: “NIDA had echt onderscheidend vermogen. Er is overlap op verschillende thema’s, maar echt het Nida geluid en visie; dat moeten Rotterdammers voorlopig missen.” Hij is heel benieuwd naar de uitslag: “We gaan het beleven vanavond. Ik ben echt benieuwd naar wie de grootste wordt en de zetelverdeling.”

21:05 uur

HipHopHuis voor het eerst stembureau

Dit jaar is het HipHopHuis aan de Delftsestraat in Rotterdam voor het eerst een stembureau. Ondanks de bijzondere locatie is het er niet druk. Stembureau medewerker Mark: “Er zijn 142 stemmen uitgebracht voor de gemeenteraad en negentig stemmen voor de wijkraad. Veel mensen die wilden hier wel stemmen voor de wijkraad, maar dit kan niet, omdat ze ergens anders wonen.” Een stemmer gaat wel speciaal voor de locatie naar het HipHopHuis: “Ik ben hier in mijn tienerjaren opgegroeid. Het is hier thuis voor mij. Daarom dacht ik: laat ik hier maar gaan stemmen. En nu heb ik mijn goede daad gedaan voor vandaag.”

21:02 uur

De eerste opkomstcijfers, gemeld op het Stadhuis door burgemeester Aboutaleb, zorgen voor bezorgde ‘oh’s’ uit ze zaal. De opkomst is lager dan vier jaar geleden.

Op het Stadhuisplein viert Leefbaar Rotterdam alvast een feestje.

Enes Ygit, nummer twee op de Rotterdamse lijst, denkt dat er zeker vijf zetels behaald zijn door DENK Rotterdam.

21:11 uur

21:00 uur

De stembureaus zijn gesloten! Op het Stadhuis kwamen de laatste stemmers op de valreep hun stem nog uitbrengen. De opkomst is 38.9%.

Inmiddels begint het ook wat voller te worden op het Stadhuis en verzamelen de lijsttrekkers zich in de Burgerzaal.

De NOS geeft de eerste exitpoll om 21:30. Gemeente Rotterdam geeft aan rond 22:30 een eerste voorlopige tussenstand te hebben.

20:41 uur

Het feestje van Bij1 Rotterdam komt langzaam op gang. OPEN verslaggever gaat langs om de sfeer te proeven!

20.33 uur

Tot nu toe is het opkomstpercentage historisch laag in Rotterdam; het lijkt dat we op een laagterecord afstevenen. Bij het Albeda College op Zuid kwamen maar zo’n 100 mensen stemmen.

19:52 uur

19:23 uur

De opkomst is tot nu toe 34,5%.

Wij gingen vanmiddag langs de stemlokalen in Hoek van Holland, Tarwewijk en de Rhijnspoorkade om te peilen wat Rotterdammers beweegt om wel te gaan stemmen.

18:26 uur

Ook Rotterdamse politici zijn al gaan stemmen! Zo ook Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam), Enes Yiğit (DENK) en Vincent Karremans (VVD).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Enes Yiğit (@e.yigit10)

17.58 uur

Joris van der Spek alias “The Baconeater” van de Rotterdamse Christen Unie maakt van het stemmen (op zichzelf) een waar spektakel. Zou dit het opkomstpercentage omhoog duwen?

17.37 uur

Het opkomstpercentage om 17.30 uur ligt rond de 28 procent. In 2018 lag dit percentage om 18.00 uur 32,2 procent. Veel mensen stemmen na hun werk, dus dit percentage kan het komende half uur nog stijgen.

17.32 uur

Als er maar gestemd wordt…

17.14 uur

Verslaggevers Sanne Poot en Sascha Meijer trekken vanavond kriskras door de stad om de verkiezingskoorts te proeven. Volg dit liveblog voor de laatste updates!

17.00 uur

Wichard de Jong van D66 wordt geadviseerd door zijn campagnestrateeg Sam, een raszuivere Syberische boskat. Wil meer weten over Sam? Tara Lewis interviewde hem in de vierde aflevering van de podcast Ropopo (vanaf minuut 26).

15:46 uur

Wisseling van de stembureauleden tussen half 4 en 4 zorgt voor rijen bij de stembureaus. Zo ook in Rotterdam-Noord.

15:20 uur

OPEN Rotterdam ging langs in Tarwewijk, waar op dit moment de laagste opkomst is voor de wijkraadsverkiezingen. De bewoners die onze verslaggever sprak gaven aan niet te stemmen, omdat ze zich niet gehoord voelen. Voor sommigen is het ook de eerste keer dat ze niet gaan stemmen. Een andere bewoner voegde daaraan toe: “Mensen die geen Nederlands spreken worden heel slecht ondersteund met kiezen.”

15:00 uur

Waar vanmiddag een forse stijging te zien was in het opkomstpercentage, is dat nu minder zichtbaar. 21,1% van de Rotterdammers hebben gestemd voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Vergelijkbaar met de opkomst op dit tijdstip in 2018.

14:59 uur

Ken jij de BomenKiesWijzer al? De Bomenridders hebben in samenspraak met diverse partijen een kieswijzer opgesteld zodat Rotterdammers een boom-bewuste keuze kunnen maken tijdens de verkiezingen. Aan de hand van zes onderwerpen maakt deze kieswijzer inzichtelijk hoe een aantal partijen ermee aan de slag gaat.

14:31 uur

Bewoners van de Heliport in Rotterdam Noord kunnen niet meer stemmen in het stadsarchief, naast de Heliport. Tenminste, niet als ze ook voor de wijkraad hun stem willen uitbrengen. Het stembureau in het Stadsarchief is namelijk ingedeeld bij de Agniesebuurt, en de Heliport in het Oude Noorden. Bij bijvoorbeeld Basisschool de Klimop in de Rembrandtraat kan er wel gestemd worden voor de wijkraad van het Oude Noorden, “maar de vraag is of Heliporters daarvoor verder willen lopen”, aldus een bewoner.

14:20 uur

Socialisten 010 is een nieuwe partij in de raad.  Lijsttrekker Arno van der Veen stond vorig jaar nog te boek als lijsttrekker van de SP, maar door een andere visie op het omarmen van activisme is er nu de nieuwe partij. Vol met idealen en een socialistische visie op de stad. Hij brengt zijn stem uit op zijn collega Burak Yildiz.

Voor het programma Lijsttrekkers010 gingen Sanne en Celeste dagelijks in gesprek met een lijsttrekker van een Rotterdamse partij. Het interview met Arno van der Veen vind je hier terug.

14:00 uur

De opkomstpercentage blijft stijgen en staat nu op 19,5%.

13:39 uur

“Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen in de politiek komen. Ik ga sowieso stemmen op een vrouw op de lijst!”

Bea was ook met een aantal andere Rotterdammers te zien in de vierde aflevering van De Stem van Rotterdam. Het gesprek gaat over het verkeer in de stad. Rotterdam is hard op weg om een autoluwe stad te worden, is dat een goed idee? En een aantal politieke partijen willen Rotterdam – The Hague airport sluiten, maar willen Rotterdammers dat eigenlijk wel? Kijk de aflevering hier terug.

13:11 uur

Jan Willem heeft er een traditie van gemaakt, deelt hij op Twitter. Hij draait mee als stembureaulid.

13:00 uur 

Burgemeester Aboutaleb hoopt ‘van ganser harte dat het opkomstpercentage ergens rond de 60 procent zal uitkomen’ meldt Rijnmond. Om 13:00 uur staat de opkomst voor de Gemeenteraadsverkiezingen op 16,6%. Voor de wijkraadsverkiezingen zit er een stijging in de opkomstpercentages in Charlois in vergelijking met vanochtend. Toch blijft het stembureau in Tarwewijk (6,7%) het minst bezocht.

12:47 uur

BIJ1 roept op om een selfie te maken bij het stembureau.

12:19 uur

Gerben van Dijk van de Christenunie deelt op Instagram dat hij samen met lijsttrekker Tjalling Vonk heeft gestemd in Schiebroek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gerben van Dijk (@gerbenkijkt)

12:03 uur

Sheila van de NRC deelt een diagram met het aantal zetels sinds 1974.

11:21 uur

Stemmen kan vandaag tot 21:00 uur. Ook jongeren vanaf zestien jaar mogen dit jaar stemmen voor de wijkraad. Ze moeten wel nog even wachten tot na hun achtiende om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

11:00 uur

Het opkomstpercentage voor de Gemeenteraad ligt op 11,8%. In Rotterdam wordt dit jaar ook gestemd voor de wijkraden. In Hillegersberg ligt het opkomstpercentage op 18%, het hoogste op dit moment. Gevolgd door Heijplaat (16,8%), Hoek van Holland (16,6%) en Schiebroek (16,5%).

10:59 uur

Er wordt goed gebruik van het stembureau in de Centrale Bibliotheek. Wil je weten waar het meest dichtstbijzijnde stembureau voor zich bevindt? Kijk dan op Stembureaus in Rotterdam.

10:17 uur

Stemmen zorgt ervoor dat je ook nog eens op bijzondere plekken komt. Net zoals Anita die haar stem uitbracht op raderstoomboot De Majesteit aan de Maasboulevard.

10:03 uur

Burgemeester Aboutaleb brengt zijn stem uit in Kralingen.

10:00 uur

Het opkomstpercentage voor de Gemeenteraad is in een uur bijna verdubbeld en staat op 9,4%. Twijfel jij nog op wie je moet stemmen? OPEN Rotterdam heeft in aanloop naar de verkiezingen programma’s gemaakt waarin we spreken met lijsttrekkers, jongeren, kandidaat-wijkraadsleden en andere Rotterdammers. De programma’s zijn hier terug te vinden. Daarnaast kan je altijd nog een stemwijzer invullen.

09.37 uur

De eerste stemmen worden geteld!

09.23 uur

Onze hoofdredacteur Celeste stemt vandaag op de Pieter de Hoochweg in Delfshaven.

09.17 uur

Dit stembureau in Rotterdam Noord is er helemaal klaar voor en klaar om jullie te ontvangen. Waar wacht je nog op?!

09:06 uur

Bea uit Zevenkamp brengt vandaag haar stem uit! Doe jij dat ook? Deel dan jouw ‘stemfie’ of foto uit het stemhok via de hashtag #verkiezingen010!

09:00 uur

Het opkomstpercentage voor de Gemeenteraad ligt op 5,1%. In het gebied Charlois is de opkomst voor de wijkraden het laagst. Het is wel opvallend dat Heijplaat, ook gelegen in Charlois, juist het hoogste opkomstpercentage (12,3%) heeft. Ook in wijken als Kralingse Veer (11,2%) en Hoek van Holland (10,4%) en Nesselande (10,3%) wordt voorlopig nog volop gestemd.

Waar kun jij vandaag je stem uitbrengen?

Hier kun je zien waar in de stad je kunt stemmen. Om te stemmen voor de wijkraad is het belangrijk om langs een stembureau in je eigen wijk te zijn. Deze kaart geeft ook aan in welke stembureaus het op dat moment druk is.

Waar kun je op stemmen?

Weet je nog niet zo goed waarop je moet stemmen? Hieronder vind je een aantal programma’s en podcasts die je meer inzicht geven in de de Rotterdamse politieke partijen en de Rotterdamse gemeenteraad.

Stemmen!, het politiek café van OPEN Rotterdam.
De Stem van Rotterdam, het Rotterdamse panel dat debatteert over belangrijke verkiezingsthema’s volgens Rotterdammers.
Lijsttrekkers010, waarin de Rotterdamse lijsttrekkers worden geïnterviewd.
YOUNG010, de podcastserie over verkiezingsthema’s die Rotterdamse jongeren belangrijk vinden.
Rotterdamse verkiezingsdebatten op een rijtje.
Wijkraadvlogs, waarin kandidaat-wijkraadsleden vertellen over hun campagne en waar ze voor staan.
KiesAdvies de podcast, voor als je nog een keertje wilt nagaan wat de wijkraad ookalweer is en wat de gemeenteraad doet.
ROPOPO, de politieke podcast van Tara Lewis en Ferry Weeda, waarin Rotterdamse politici in het heetst van de strijd aanschuiven.