Deze Rotterdammers zetten zich elke dag in voor strijd tegen armoede

Het is woensdag 17 oktober de dag van de wereld armoede. In Rotterdam zijn er veel organisaties die mensen die het iets moeilijker hebben graag helpen. OPEN Rotterdam heeft veel van deze initiatieven geportretteerd en blikken op deze dag terug op onze reportages, want deze Rotterdammers zetten zich elke dag in voor een wereld zonder armoede. 

Armoede in Rotterdam is nog steeds een probleem. Wij laten drie personen uit de particuliere armoedezorg aan het woord over het armoedebeleid in Rotterdam. Hoe geven zij hier invulling aan? En is het wenselijk dat zij dit moeten doen? Zo spreken we Fonds Bijzondere Noden, dat als een laatste redmiddel dient voor Rotterdammers, die bij geen enkele gemeenteloket terecht kunnen. Een van de organisaties waarmee ze samenwerken is House of Hope in Charlois. Een locatie waar mensen uit de wijk worden geholpen en bij elkaar worden gebracht middels activiteiten. En dan is er Monika Gest, die ondanks haar eigen situatie toch de buurtbewoners in Feijenoord wil helpen met kleine voedselpakketten.


 
Armoede is een belangrijk onderwerp in Rotterdam-IJsselmonde. In de wijken worden en diverse activiteiten georganiseerd om mensen te helpen en ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is de Swing Market, maar ook de kledingbank in de Beverwaard en Hutspot in Lombardijen.


 
De Rotterdamse Sociale Alliantie is de actiegroep Rotterdam Armoedevrij gestart. De actiegroep heeft de protestmars tegen armoede georganiseerd met het doel zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Voor een op de vier Rotterdamse kinderen is het niet vanzelfsprekend om een speelgoedwinkel te bezoeken of  een kerstcadeautje te krijgen. Stichting Stem zonder Gezicht is er voor kinderen die in armoede opgroeien. Daarom liet de organisatie een bus door de stad rijden voor kerstcadeaus.


 
Samen met Stichting Isaak & de Schittering organiseerden 5 studenten van de Willem de Kooning Academie “B!TE”: een gratis avondmaaltijd voor Rotterdammers die in armoede leven.

Bij Restaurant Leaf en Heilige Boontjes kunnen mensen die het niet breed hebben gratis eten en drinken. Bij Heilige Boontjes gaan er ondertussen al tientallen gratis kopjes koffie per maand over de toonbank. Bij Leaf was het de eerste keer dat mensen gratis kunnen genieten van een maaltijd.


 
Voor mensen die het niet breed hebben is in Hoogvliet een gezellige middag georganiseerd met een high tea, een dj en de stoelendans. Eén van de bezoekers van de middag, de 10-jarige Chiara, heeft een bijzondere inzamelingsactie gehouden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat