Deze Rotterdamse ondernemers worden niet gesteund door de overheid

De overheid komt voor veel ondernemingen met een noodfonds om ze uit de brand te helpen in deze zware crisis. Toch vallen niet alle ondernemingen onder deze regeling. Of vallen ze wel in die regeling, maar is het bureaucratische systeem er zo op gebouwd dat deze ondernemingen nog altijd geen rooie cent krijgen.
Zo ook Charlotte en Gilbert. Charlotte is eigenaar van strandtent Pele Surf Shack in Hoek van Holland en Gilbert is eigenaar van wijnbar Koffie & Ambacht in Charlois. “Ja we zijn dicht”, begint Charlotte Damen. Gilbert van Drunen: “Het doet pijn. Ik heb een uur zitten janken hier in de bar.”

Strandtent en wijnbar
Charlotte heeft in de wintermaanden de deuren van haar strandtent gesloten gehouden. En zij krijgt daardoor geen geld uit uit het noodfonds dat de overheid ter beschikking heeft gesteld. “Met die NOW-regeling van de overheid kijken ze dus naar de omzet en personeelskosten in de maand januari. Dat was nul bij ons. Dus dat is dan wel even slikken, want je hebt wel al mensen aangenomen en mensen contracten laten ondertekenen”, vertelt Charlotte.

Gilbert heeft een wijnbar en organiseert onder meer concerten in zijn bar of in de Oude Kerk in Charlois. Dat ligt nu grotendeels stil. “De eerste keer dat we werden afgewezen was vanwege het feit dat wij een VOF zijn. Deze bar is onderdeel van een VOF. Merkwaardig genoeg is de hoofdactiviteit van mijn onderneming ‘Beeldende Kunst’ omdat ik ooit kunstenaar was. Maar ik verdien mijn geld met deze bar”, vertelt Gilbert.

Kamer van Koophandel
Dus had hij volgens de Kamer van Koophandel moeten melden dat zijn hoofdactiviteit was gewijzigd. Dat schoot bij Gilbert verkeerd. “Ik moet wijn verkopen en concerten organiseren. Jullie taak is om het register op orde te houden. Dat is niet mijn werk”, zo stelde Gilbert. Hij heeft inmiddels zijn onderneming in april opnieuw ingeschreven. 

Maar de vestigingsdatum van zijn bedrijf ligt wel in het verleden – op het moment dat hij een exploitatievergunning van de gemeente kreeg. Zo hoopt hij alsnog in aanmerking te komen voor overheidssteun. “Toen werd ik gefeliciteerd door een juffrouw omdat ik de eerste ondernemer was die het voor elkaar had gekregen om die verschillende codes die horen bij je hoofdactiviteit aan te passen terwijl nog de oude ingangsdatum van de onderneming in tact bleef”, zegt Gilbert.

Gilbert blijft er in ieder geval bovenop zitten en houdt er vertrouwen in dat hij steun zal krijgen. Charlotte verwacht ook wel dat er een oplossing komt voor haar situatie. “Kijk gewoon naar maart van vorig jaar om te bepalen hoeveel steun we kunnen krijgen. Dan heb je een vergelijking die klopt”, besluit Charlotte.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter