Deze week in 010nu: 7000 namen van Joodse Rotterdammers worden genoemd, Frans Meijer vertelt over zijn familie en vrijheidsmaaltijden smaken naar meer

De week van de dodenherdenking en Bevrijdingsdag ligt achter ons. Jom Jasjoa, de Joodse herdenking, valt op 1 mei. Hierbij wordt de Holocaust herdacht. Dit jaar werden voor het eerst de namen van 7000 Joodse Rotterdammers genoemd die zijn omgekomen. Meer dan 100 Rotterdammers lezen elke tien minuten namen voor van de slachtoffers, waardoor ze worden herinnerd.

Ook worden er verschillende verhalen opgehaald. Zo deelt Frans Meijer, voor de tweede keer, het verhaal over zijn familiegeschiedenis in verhalenhuis Belvedère op Katendrecht. En tegelijk horen we wat er gebeurde in het verhalenhuis zelf, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jet en Christina vertellen vanuit verzorgingshuis de Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade, over het meemaken van de bevrijding.

Op vijf mei worden de soepblikken, op verschillende plekken in de stad, opengetrokken. Tijdens de vrijheidsmaaltijden, gaan Rotterdammers met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen met betrekking tot vrijheid.

Verslaggever Thierry zoekt de Rotterdammers op tijdens het Bevrijdingsfestival om te vragen: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’