Deze week in 010nu: leefbaar weer de grootste partij en inzameling voor Oekraïne

Deze week was een belangrijke week voor de stad. Op maandag, dinsdag en woensdag mochten Rotterdammers twee rondjes rood kleuren voor de gemeenteraad- en wijkraadverkiezingen. Maar voor Rotterdammer Fairuz Sewbaks stond deze week in het thema van de oorlog in Oekraïne.

Rotterdammers zamelen spullen in voor Afrikaanse gemeenschap in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne ontvluchten is voor velen in het Oost-Europese land een moeilijke operatie. Voor de Afrikaanse gemeenschap in het land is dit vaak nog moeilijker. Om die reden is initiatiefnemer Fairuz Sewbaks een inzameling gestart om de slachtoffers met een Afrikaanse achtergrond in en rondom Oekraïne te helpen.

Leefbaar weer de grootste partij in de stad
Robert Simons is blij met de voorlopige uitslag waarin Leefbaar net als vier jaar geleden de grootste partij is van Rotterdam. Ze stijgen in de eerste exitpoll zelfs iets: van 20,7 procent van de stemmen naar 21,2 procent. “We hebben stand gehouden, ondanks alle nieuwe partijen. Ondanks de lage opkomst, waar ik me wel een beetje zorgen over maak. We hebben alles eruit gehaald wat er in zit; de Rotterdammers hebben gekozen en ik ben tevreden.”

Kunstenares Jessica draagt als experiment 1 jaar lang dezelfde outfit
Begin dit jaar startte kunstenares Jessica uit Crooswijk een inzameling voor haar nieuwe project: een geheel duurzame en minimalistische kleding set. De set die onder andere bestaat uit een verstelbare tuinbroek, okselpads en twee truien zal zij precies een jaar en één dag dragen.

Voor wie bouwt Rotterdam? Goocheltrucs op de woningmarkt
Onderzoekers Inge Janse en Marianne Klerk van Vers Beton doken in de bouwcijfers van Rotterdam. Hoeveel woningen werden er in de afgelopen jaren gebouwd en voor wie? Als je naar de cijfers kijkt dan lijkt het wel of ermee gegoocheld is. In deze explainer video leggen wij 7 goocheltrucs aan je uit!