Deze week in 010nu: Oekraïense hondjes, afscheid van pastoor Hans de Rie, bijzondere muurschildering en meer

In oorlogstijd vluchten niet alleen mensen, maar ook dieren. Dat geldt ook voor honden, ze rennen weg van huis of worden door hun baasje naar een opvang gebracht. Kim van Oosten uit Hoek van Holland heeft op dit moment drie extra honden opgevangen uit Oekraïne die wachten op een nieuwe vaste plek in Nederland.

Graan wordt steeds duurder vanwege de oorlog in Oekraïne. Het land is één van de grootste graan exporteurs ter wereld en dus is er door de huidige situatie angst voor een enorm tekort. In Rotterdam-Terbregge merken ze dat ook. De familie van Leen-Arie van Driel Kluit leeft al vier generaties als molenaars en hun molen ‘De vier winden’ draait op dit moment op volle toeren.

Dit jaar nemen, vanwege de pensioengerechtigde leeftijd, verschillende Rotterdamse voorgangers afscheid. Wij volgen een aantal van deze Rotterdamse herders tijdens dit proces. Dit keer nemen we afscheid van Hans de Rie. Hij is pastoor bij de oud-katholieke kerk in de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg. Zijn laatste dienst is op 21 mei.

Nog eens 120 Rotterdammers worden geëerd met een plekje op de muur aan de Gouvernestraat. André Smits begon daar in 2018 met een gigantische muurschildering, waar kunstenaars uit onze stad centraal staan. Deze keer neemt hij ook de bewoners van de buurt mee in zijn werk.