Deze week in 010nu: Rotterdamse journalist Marcel doet verslag van de oorlog in Oekraïne en Aad puzzelde acht maanden lang aan 33.000 stukjes

Dit is het weekoverzicht van 010nu, met de meest interessante reportages die je gezien moet hebben.

Rotterdamse journalist Marcel van der Steen (ex-correspondent Midden-Oosten NOS) vertrekt naar Moldavië om daar voor Stichting Vluchteling verhalen van Oekraïense vluchtelingen vast te leggen. Daarna reist hij door naar Lviv en Odessa om als freelance journalist, voor verschillende media, van de oorlog verslag te doen. Vanuit Oekraïne maakt hij ook een dagelijkse podcast mensen op de hoogte houden van wat er gebeurt in het oorlogsgebied.

Aad Rom uit Delfshaven puzzelde acht maanden lang aan een mega grote puzzel van meer dan 33.000 stukjes. Het hield hem bezig en naar eigen zeggen ‘van de straat’. De metersgrote puzzel, die inmiddels aan zijn muur prijkt, heeft Aad de coronaperiode doorgesleept. Twaalf uur per dag was hij bezig met puzzel, daar moet je wel een beetje gek voor zijn toch? “Moet je daar gek voor zijn?” lacht Aad: “Ik vind het gewoon leuk om te doen. Een ander gaat naar de kroeg en ik ga puzzelen.”

In Amerika en Engeland is het al langer een trend, maar nu ook in Rotterdam: een vitamine infuus. Dit kun je nemen om bijvoorbeeld je weerstand of energiepeil een ‘boost’; te geven. 15 februari opende het eerste Nederlandse filiaal van het Engelse ‘GET A DRIP’ in onze stad en verslaggever Zoë neemt de proef op de som.

Wij namen deze week een kijkje bij de schuilkelders onder het metrostation, gebouwd voor de Koude Oorlog maar misschien wel relevanter dan ooit. Als Rotterdam in de Koude Oorlog zou worden getroffen door een kernaanval, was er voor zo’n 44.000 mensen plek in schuilkelders door de stad verspreid. Wij kregen van Stichting Koude Oorlog een rondleiding langs deze oude en vervallen schuilkelders.