Diavoorstelling ’18 mei opbouwdag’

Op zondag 18 februari verzorgt Kees Vrijdag, voorzitter van de stichting ‘Aan de Slag’, een diapresentatie met als onderwerp: ’18 mei Opbouwdag’. Een indrukwekkende presentatie over de wederopbouw van Rotterdam, na de de Tweede Wereldoorlog.
Tot aan 2008 heeft nooit echt het verschrikkelijke bombardement van 14 mei, 1940 herdacht. Van 18 mei 1947 tot 18 mei 1966 vierden de Rotterdammers namelijk de zogenaamde ‘Opbouwdag. Toen in dat jaar De Doelen werd gebouwd, vond men dat daarmee de wederopbouw van de (binnen)stad was voltooid.

Opbouwdag is een haast vergeten Rotterdams fenomeen. Het is de dag waarop toenmalig stadsarchitect ir. W.G. Witteveen in 1940 officieel de opdracht ontving van het Rotterdamse college van B&W tot het ontwerpen van een nieuw stadscentrum. Of, om met de woorden van oud-burgemeester Oud te spreken: ‘De 18de Mei is voor Rotterdam een hoogst belangrijke dag. Hij is onze Opbouwdag. Hij herinnert aan het feit, dat 18 Mei 1940, toen in de stad alom de puinhopen rookten, het college van B. en W. de blik op de toekomst gericht, de opdracht verstrekte om de plannen voor de wederopbouw te ontwerpen.’

Tijdens de presentatie zullen de beelden een goede indruk geven van de wederopbouw. De lezing vindt plaats in het onderkomen van ‘Stichting Ons Rotterdam’aan de Kerkwervesingel 53 te Rotterdam-Pendrecht. Het begint om 14.00 uur en de toegang is gratis. Geinteresseerden moeten zich wel aanmelden via 010-4804513 of via [email protected].

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat