Digitale detox café in Rotterdam

In maart gingen we samen met dichter Désirée van Blitterswijk op pad. Haar doel was om een offline café te krijgen in Rotterdam. Een paar maanden later komt het nieuws naar buiten dat The Offline Club hun initiatief naar Rotterdam brengt. Na het succes in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Haarlem was het nu aan de Rotterdammers om deze offline ervaring te omarmen. “Telefoon inleveren en dan de eerste ongemakkelijkheid door.”

The Offline Club is een initiatief om mensen zonder telefoons samen te brengen in een café. Een van de Rotterdamse oprichters, Valentijn Klok, laat ons weten dat het meteen een succes was tijdens de eerste editie. Het evenement vond plaats in het centrum bij Café LaBru. De Rotterdammers die op de digital detox hangout afkwamen moesten bij de deur hun telefoon inleveren. “Nadat iedereen zijn telefoon had ingeleverd en een drankje had genomen, moest iedereen eerst de ongemakkelijkheid door”, zo vertelt Valentijn. “Een leuk proces om aan te zien hoe iedereen moet wennen om zonder telefoon in een café te zitten.”

Tijdens de middag wordt er afgewisseld in blokken. Er zijn blokken van drie kwartier waarin de gasten hun eigen hobby kunnen uitvoeren. En blokken waarin ze met elkaar in gesprek moeten gaan. “Zo ontstaan er hele leuke en interessante gesprekken tussen vreemden.” Valentijn vertelt dat de deelnemers een diverse groep vormen, maar toch erg gelijkgestemd omdat iedereen de offline ervaring omarmd.

In maart had de Rotterdamse Désirée van Blitterswijk al het idee om dit in Rotterdam te krijgen, nadat ze het concept in Amsterdam had gezien. We gingen destijds met haar over de Nieuwe Binnenweg om langs te gaan bij de Rotterdamse horecazaken en te vragen naar hun mening over een offline café.

Valentijn laat ons weten dat The Offline Club de komende maanden elke tweede zondag van de maand in Café LaBru zal zijn. Ook zijn ze bezig met het organiseren van offline diners, wat ze ook graag naar Rotterdam willen brengen.