Dit was de boodschap van een sombere Rutte tijdens de coronapersconferentie

Dit was de boodschap van een sombere Rutte tijdens de coronapersconferentie

Op de coronapersconferentie van dinsdag 2 februari heeft Rutte weinig versoepelingen aangekondigd. De demissionair minister-president sprak in zijn persconferentie niet meer van ‘licht aan het eind van de tunnel’, waar hij dat in eerdere persconferenties wel deed. Er bestaan vooral veel zorgen over de ‘Britse variant’.

Deze variant lijkt besmettelijker dan het ‘oude’ coronavirus en zou volgens het RIVM inmiddels voor tweederde van alle besmettingen zorgen. Om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen, wordt de lockdown tot ten minste 2 maart verlengd. Toch kondigde Rutte een tweetal versoepelingen aan.

Versoepelingen
– Zo gaan vanaf volgende week maandag (8 februari) de basisscholen en de kinderdagopvang weer open. Wel is er een aantal voorwaarden gesteld aan de opening; zo moet bij een besmetting de hele klas inclusief docent in quarantaine. Middelbare scholen en de buitenschoolse opvang blijven in ieder geval tot en met 1 maart dicht.

– Winkels moeten de deuren gesloten houden, maar klanten kunnen vanaf woensdag 10 februari hun bestellingen voor de deur van winkels ophalen. Bestellingen kunnen online of telefonisch doorgegeven worden.

– Tot slot wordt door het OMT onderzocht of de avondklok verlengd wordt. Die loopt op 10 februari af. Aan het eind van deze week besluit Rutte met zijn kabinet of er nog een aantal weken aan vast worden geplakt. Wel moet een meerderheid van de Tweede Kamer met de verlenging instemmen.

Welke maatregelen blijven gelden?
Verreweg de meeste maatregelen blijven gelden, waaronder de richtlijn om anderhalve meter afstand te bewaren. Ook is het dringende advies om thuis niet meer dan één persoon boven de 13 jaar per dag te ontvangen.

Daarnaast moeten Nederlanders zoveel mogelijk vanuit huis werken en alleen gebruikmaken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Hetzelfde geldt voor reizen naar het buitenland: maak zo’n reis alleen wanneer strikt noodzakelijk.

De meeste contactberoepen zijn niet toegestaan, behalve medische contactberoepen. Ook zogenoemde doorstroomlocaties zijn dicht. Dat betekent dus voorlopig geen bezoek aan het restaurant, pretpark of bioscoop. Hotels zijn wel open, al is er geen roomservice. Bij uitvaarten mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn.

Alle binnensportlocaties zijn gesloten. Volwassenen sporten buiten in hun eentje of met z’n tweeën. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel in grote groepen sporten en wedstrijden spelen, maar ook alleen buiten.

De maatregelen gelden in ieder geval tot ten minste 2 maart. In de week daarvoor hoopt Rutte meer duidelijkheid te geven over mogelijke versoepelingen die na die datum zouden moeten ingaan.