Dit weten we tot nu toe over de nieuwe coronamaatregelen

Niet langer dan tot 22.00 uur in de kroeg hangen en voorlopig niet meer naar het stadion. Maandagavond om 19.00 uur vertellen premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) tijdens een persconferentie de nieuwe maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen. In de uren vooraf lekt de inhoud van deze persconferentie al stapsgewijs uit. Dit is wat we vanavond kunnen verwachten.

“Ingewijden” in het kabinet zeggen tegen het AD dat, onder andere, de horeca om 22.00 uur haar deuren moet sluiten. In het laatste uur, tussen 21.00 en 22.00 uur, mogen er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen. Ook wordt het aantal personen dat op bezoek mag komen in een huishouden teruggeschroefd naar vier, in openbare ruimtes zoals cafés en andere horeca wordt dat maximaal dertig personen, exclusief het personeel. In de buitenlucht gaat een maximum van 50 personen gelden. Bij wedstrijden van het betaald en amateurvoetbal wordt geen publiek meer toegestaan, meldt het ANP. Volgens de NOS zou het thuiswerken ook ‘strikter gehandhaafd’ worden. 

Er wordt in kabinetskringen mogelijk gesproken over een ‘negatief reisadvies’ naar de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag), waarbij alleen ‘noodzakelijke reizen’ worden toegestaan. 

Ook gaat het kabinet het gebruik van (gedesinfecteerde) karretjes in de supermarkten weer herinvoeren. Daarnaast wordt er gekeken naar het invoeren van speciale maatregelen voor regio’s die het hardst getroffen worden, naast Rotterdam grote delen van de Randstad. 

Verder zou het kabinet vandaag knopen doorhakken over een mondkapjesplicht voor ‘contactberoepen’ zoals kappers en gezichtsbeschermers voor werknemers in de horeca. Verschillende burgemeesters opperen daarnaast om het registreren van contactgegevens te verplichten bij verschillende openbare gelegenheden.

De persconferentie is maandagavond te volgen via televisie (NPO 1, RTL 4 en SBS 6), radio (NPO Radio 1) en online (NOS, YouTube). 

OPEN vertaalde eerder de maatregelen die sowieso al gelden (anderhalve meter afstand houden, niezen in je arm etc), die vind je via deze link

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat