Dit zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2023!

Fotografie: Frank Hanswijk.

Twee scholen zijn in de prijzen gevallen tijdens de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium wint de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. De twee winnende projecten bewijzen dat Rotterdam is gericht op de toekomst en de volgende generaties.

Rotterdam Architectuurprijs
De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor Rotterdam en een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De prijs wordt opgesteld door de architectuurnota Rotterdam Architectuurstad. Met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam. Het is een stimulans voor de kwaliteit van de gebouwde stad en een moment om de architectuur in Rotterdam een podium te geven. De jury stelde uit de 38 inzendingen een selectie samen van tien projecten. Hierbij werd gekeken naar hoe de projecten de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in beeld brachten. Uiteindelijk wees de jury een winnaar aan voor de vakjuryprijs en kon het publiek stemmen op een winnaar uit de tien projecten van de juryselectie.


Publieksprijs

De Fridtjof Nansenschool met een ontwerp van BDG Architecten dat in opdracht van BOOR werd gerealiseerd door bouwer BM Houwelingen is gekozen door het publiek als winnaar van de publieksprijs. Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur: “De school is erin geslaagd om een ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. Breder dan taal en rekenen, ontdekkend, samenspelend en werkend in verbinding met de natuur”, schrijft een van de stemmers. “Het is zó belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bij het klimaat te betrekken.”

Fotografie: Frank Hanswijk.

Vakjuryprijs
Bij de prijs waarbij de jury een winnaar mocht kiezen, ook wel de vakjuryprijs genoemd, heeft de jury gekozen voor een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is. Uiteindelijk werd het team van het Zuider Gymnasium, met opdrachtgever BOEI, bouwer Burgy Bouwbedrijf en ontworpen door Molenaar & CO Architecten gekozen tot winnaar. De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen: “Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet.”

Fotografie: Frank Hanswijk.

De school vond ook bij het publiek grote waardering en behaalde de tweede plaats van de publieksprijs. Veel stemmers voelen ook een bijzondere band met dit gebouw dat geschiedenis belichaamt en nu de toekomst de ruimte geeft. “Dit gebouw hoort bij Rotterdam. Ik ken het al mijn hele leven: mijn kleinzoon is er geboren en mijn tweede kleinzoon gaat er nu naar school”, aldus een stemmer.