Documentaire over afrohaar ’The Big Chop’ in première

De debuut documentaire van journaliste Sherina Leerdam is zondag 18 maart in Kino in première gegaan. In ‘The Big Chop’ onderzoekt Sherina waarom vrouwen moeite hebben met hun afrohaar. Ze volgt in de film drie jonge vrouwen die na jaren van straighten, relaxen en extensions kiezen voor hun natuurlijke afrohaar.

Steeds meer vrouwen kiezen na jaren van ongezonde en onnatuurlijke haarstijlen voor ‘The Big Chop’ oftewel helemaal kaal. Om daarna weer een gezonde nieuwe bos natuurlijk afrohaar te laten terug groeien. Het straighten, relaxen en aanbrengen van extensions is onnatuurlijk en vaak schadelijk voor het haar, dat droog en dof wordt. Ook duidt het behandelen van het afrohaar zodat het meer lijkt op dat van de Westerse vrouw op een minderwaardigheidscomplex waar de zwarte vrouw onder lijdt. Het Westerse schoonheidsideaal lijkt vooral lang, blond, stijl haar te zijn.

Maar Black is Beautiful en steeds meer vrouwen omarmen hun natuurlijke afrohaar, ook al is het vaak veel werk om te kammen, stijlen en onderhouden. Volgens regisseur Sherina Leerdam wordt het tijd dat de afrovrouw zich meer bewust is van haar natuurlijke schoonheid en zich losmaakt van de onzekerheden die beeldvorming van schoonheidsidealen in de populaire media en de mode wereld teweegbrengt.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter