Dode dieren als hobby

Een dier opzetten, hoe werkt dat eigenlijk? Taxidermist Ferry van Jaarsveld prepareert al jaren dieren voor het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Wij mogen meekijken naar dit proces.

Ferry van Jaarsveld is een echte dierenliefhebber. Hij werkt als beheerder bij Egelopvang Papendrecht, hij doet vrijwilligerswerk bij Vogelklas Karel Schot en daarnaast is hij curator voor het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam. Dit houdt in dat hij dode dieren verzamelt en deze opzet of hier een balg van maakt, voor de collectie van het museum. Inmiddels doet hij dit werk al jaren elke dinsdagavond als hobby.

De dieren in het Natuurhistorisch Museum worden voornamelijk gebruikt voor de wetenschap, legt conservateur Bram Langeveld uit. “Er zitten hele oude dieren tussen onze collectie. Door de soorten van honderd jaar geleden met dieren van nu te vergelijken, zien we hoe ze zijn geëvolueerd door bijvoorbeeld verstedelijking.” Een deel van de collectie is toegankelijk voor publiek, maar het merendeel ligt opgeslagen in het depot.

“Hier liggen alle vogels en zoogdieren opgeslagen,” vertelt Ferry van Jaarsveld. “We sorteren ze op kleur en grootte, zodat we goed de verschillen kunnen zien.” Deze dieren worden voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Studenten van bijvoorbeeld universiteiten kunnen ze lenen om onderzoek op uit te voeren.

Let op! Deze reportage bevat schokkende beelden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat