Dominee Ilse en voorganger Jaap ruilen van kerk

In de ene kerk is orgelmuziek te horen en in de andere kerk treedt op zondagochtend een band op. Elke kerk is anders en dat wordt duidelijk tijdens “preken voor andermans parochie”. Bij dit project ruilen voorgangers van gebedshuis.

Deze keer was de beurt aan Ilse Hogeweg, zij is dominee van de Protestantse kerk in Kralingen en ze was voor één keer de voorganger van de Pinkstergemeenschap aan de Boezemweg. Het thema van de preek was: moeten we vechten voor vrede? De bezoekers van de kerk zaten ademloos te luisteren naar haar preek. Ook Jaap Wiersma, voorganger van de pinkstergemeente, vond haar preek schitterend. Hij vond het mooi hoe ze haar persoonlijke boodschap wist te koppelen aan de actualiteit.

De Pinkstergemeenschap is anders dan Ilse gewend is. In haar eigen Protestantse kerk komen er rond de 150 mensen naar een dienst. In de Pinkstergemeenschap kerk zaten honderden mensen. Daarnaast is de muziekkeuze geheel anders. In Ilse’s kerk wordt orgel en pianomuziek gespeeld terwijl in de kerk van Jaap een band optreedt met relipop. Daarnaast is de kerk van Ilse minder divers. In Jaaps kerk zitten mensen met meer verschillende culturele achtergronden.