Doorzettingsvermogen en dromen: Syrische vluchtelingen worden succesvolle ondernemers

Veel Rotterdammers komen naar onze mooie stad met de hoop op een mooi nieuw leven. En dat lukt vaak ook. Op de Internationale Dag van de Vluchteling spreekt OPEN Rotterdam opnieuw met Ihab Oumari en Mohammed El Shihadi. OPEN Rotterdam ontmoette Ihab zeven jaar geleden en Mohammed vijf jaar geleden. Twee Syrische vluchtelingen die een leven in Nederland hebben opgebouwd. Nu checken we in: hoe gaat het nu met hen?

De 34-jarige Ihab moet zijn droom om een restaurant te openen voorlopig opgeven vanwege financiële lastigheden. Hij vindt een nieuwe weg door te studeren en samen met vrienden wileen Syrische kerk te stichten. Mohammed el Shihadi runt een succesvolle bakkerswinkel en maakt zich klaar om een nieuwe vestiging in Beverwijk te openen.

Ihab is in 2015 naar Nederland gevlucht. Het was zijn grote droom om mensen blij te maken en samen te brengen. Hij had als idee om zijn passie voor cultuur en koken te combineren met Restaurant Jasmijn. Hiervoor had hij een startkapitaal van 30.000 euro nodig. Daarom startte Ihab in 2017 een crowdfundingactie waarmee hij slechts 6000 euro had opgehaald. “Doordat de financiën zo lastig te regelen waren, was het niet haalbaar om het restaurant te starten. Wat ik ging uitgeven, was meer dan dat ik ging verdienen.”

Sinds vorig jaar werkt Ihab daarom als onderhoudsengineer. “Een baan geeft je toch meer zekerheid voor de toekomst.” Toch wil hij nog steeds zijn doel bereiken: mensen verbinden en blij maken. Samen met vrienden besluit hij daarom een Syrische kerk te stichten. Ihab doneerde de 6000 euro van de crowdfunding en sinds 2020 is ‘De Levende Kerk’ in Slinge een feit. “We proberen via sponsors geld te blijven inzamelen, maar het blijft lastig. Soms moeten we het uit eigen zak betalen.’’

Ihab is blij dat hij met zijn geloof Syriërs en andere cultuurgemeenschappen kan verbinden: “De lachende mensen en hoe ze samen genieten en luisteren naar het woord van God geeft mij energie.” Het restaurant blijft een droom voor Ihab: “Het leven is duur geworden, maar als de mogelijkheden gunstiger zijn in de toekomst, wil ik nog steeds een restaurant.” Om zijn passie voor koken toch te blijven uitoefenen, organiseert Ihab soms bijeenkomsten in de kerk, waarbij hij zelf kookt: “Wat ik niet met het restaurant heb bereikt, heb ik zo deels bij de kerk bereikt.”

Mohammed el Shihadi en Mohammed Al Saebah uit Syrië, zijn in Nederland sinds 2016.In 2019 ontmoette OPEN Rotterdam de twee vrienden. Ze hadden toen net hun bakkerswinkel geopend aan de 1e Middellandstraat. Inmiddels zijn hun wegen gescheiden. Mohammed Al Saebah heeft besloten te gaan studeren. En Mohammed el Shihadi is de bakkerswinkel blijven runnen. “Elke dag is het ontzettend druk met mensen van verschillende culturen die gebakjes komen kopen”, vertelt El Shihadi enthousiast. Ondanks de grijze haren die zijn ontstaan door de drukte, geniet hij elke dag van de bakkerij.

El Shihadi maakt zich klaar voor een nieuw avontuur: over twee à drie maanden opent hij een nieuwe bakkerswinkel in Beverwijk. “Ik vind het werken hier in Nederland geweldig: alles is binnen handbereik, waardoor je veel makkelijker werkt dan in Syrië.” In de nieuwe winkel gaat een vriend van El Shihadi de leiding nemen. Mohammed neemt af en toe poolshoogte. Voorlopig staan er niet meer winkels op de planning. Over een derde winkel zegt hij vol overtuiging: “Nee, nu echt even niet. Het is te druk.”