Drie sportfilms in première bij OPEN Rotterdam

Nu het Sport Film Festival Rotterdam helaas niet kan doorgaan, beleven drie nieuwe Rotterdamse sportfilms hun première bij OPEN Rotterdam. De eerste drie zondagen van de maand april staan daarom in het teken van deze films. 

De film ‘Loslaten’ gaat over hoe sport een uitlaatklep is voor de 56-jarige anesthesie verpleegkundige Alfred de Jong. In ‘Surfweer’ nemen drie fanatieke Nederlandse surfers je mee in hun reis naar de perfecte golven in Nederland. ‘Ghetto Dino’ gaat over een jonge drone racer en hoe hij zich staande houdt in deze nieuwe e-sport die de wereld verovert.  

De films worden alleen op zondag 5 april, 12 april en 19 april uitgezonden en worden elk uur herhaald. Daarna reizen de films door naar festivals over de wereld. Daarna pas – over ruim een jaar – komen de films online via het YouTube kanaal van OPEN Rotterdam. 

5 april 18:00 – Loslaten | Marloes van der Haagen
Foto spiegel

Een indrukwekkend verhaal over anesthesieverpleegkundige Alfred de Jong. Als zorgverlener heeft hij niet alleen te maken met simpele ingrepen maar wordt hij ook geconfronteerd met levensbedreigende situaties. Hij verzorgt mensen in de operatiekamer en in de traumakamer. Het medische team staat dag en nacht klaar voor patiënten. Ze doen hun uiterste best, maar soms is een patiënt gewoon te ziek of in een te slechte toestand om er nog iets voor te kunnen doen. We horen hier in deze tijd veel over. 

Veel zorgverleners praten erover om het los te kunnen laten. Voor Alfred is dat niet de enige oplossing. Sporten is voor hem het antwoord op alle emotionele dingen die hij meemaakt. Hij is fanatiek wedstrijdzeiler. Keihard trainen en zo hard mogelijk varen met zijn catamaran, hardlopen, fietsen, noem maar op. Doordat hij iets heel anders doet dan overdag – of ’s nachts kan hij de volgende dag weer goed voor de patiënten zorgen. Die combinatie is nodig en vindt hij prachtig.

12 april 18:20 – Surfweer | Thomas Roos
Still film Surfweer

Maak kennis met de drie fanatieke surfers Roel van der Wilt, Roy van Eijk en Maartje de Sonneville. Deze surfers nemen de kijker mee in hun reis naar de perfecte golven in Nederland. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt zullen zij denken dat je in Nederland niet kunt surfen. Niks is minder waar. Er zijn vaker golven dan je denkt. Maar één keer in de zoveel tijd liggen de elementen perfect op een lijn en is het wat golfsurfers episch noemen. Surfweer geeft een kijkje in de wereld van professionele golfsurfers en wat zij er voor over hebben om deze golven te kunnen berijden. De docu speelt zich vooral af op de Maasvlakte en in Hoek van Holland.

Surfweer ontleent zijn titel aan de gelijknamige website waarop Tobias het surfweer bijhoudt en surf alert uitstuurt waarmee hij een grote onrust creëert onder de surfers. Want moeten zij per direct alles opofferen om bij deze perfecte golven te zijn? En kunnen zij die perfecte golven vinden waar zij naar zoeken? Thomas Roos wil als gepassioneerd surfer iedereen kennis laten maken met de surf community van Nederland. 

19 april 18:20 – Ghetto Dino | Jack Westerlaken 
Still film Ghetto Dino

Dino Joghi (28 jaar), beter bekend als ‘Ghetto Dino’ is een drone racer. Het is een sport waarbij de racers een parcour afleggen met hun zelf bestuurbare drone. Op de drone zit een camera waardoor de racers, met behulp van een bril, het gevoel ervaren zelf in de cockpit te zitten. We volgen in de documentaire hoe Dino en zijn neefje invulling en vooral kleur geven aan deze nieuwe e-sport. Kan hij de wereldwijde ontwikkelingen wel bijbenen? Is hij wel goed genoeg? En hoe ga je om met de regelgeving die het drone vliegen beperkt? We kijken mee met de drone racers, we zijn altijd samen met hun op pad. Soms kijken we letterlijk mee door de bril en zitten wij als kijker in de drone.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat