Drugsvereniging niet blij met Rotterdamse antidrugscampagne: ‘Dit is niet the way to go’

Als reactie op de antidrugscampagne van de gemeente Rotterdam is de Amsterdamse belangenbehartiger voor drugsgebruikers (MDHG) een tegencampagne gestart. In Amsterdam en Rotterdam heeft de vereniging 300 posters ophangen met de leus ‘jouw beleid, zijn liquidatie’. Een keiharde aanpak, zoals posters met ‘jouw lijntje, zijn liquidatie’ leidt volgens de vereniging “slechts tot verharding van de drugsmarkten, met alle nadelige gevolgen van dien”.

Begin oktober startte de gemeente Rotterdam een antidrugscampagne, om mensen bewust te maken van de maatschappelijke impact van drugsgebruik. In de campagne, die zowel online als op digitale borden in Rotterdam te zien is, komen zinnen als ‘Jouw lijntje, zijn liquidatie’ en ‘Er kleeft bloed aan jouw pil’ in koeienletters voorbij.

De gemeente wil met de campagne niet zeggen dat mensen die drugs gebruiken verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit die erachter schuilt. Ze wil alleen duidelijk maken dat drugsgebruikers eraan bijdragen.

Verharding van drugsmarkten
MDHG, een Amsterdamse drugsvereniging die zich inzet in voor druggebruikers, dak- en thuislozen en zich hard maakt om drugs uit het strafrecht te halen, is het niet eens met de campagne vanuit de gemeente Rotterdam. De vereniging vindt dat een ‘keiharde aanpak’ slechts leidt tot verharding van de drugsmarkten, met alle nadelige gevolgen van dien. “We merken steeds meer dat de schuld van criminaliteit rond drugsgebruik steeds vaker neergelegd wordt bij de eindgebruiker: de zo nu en dan feestende en xtc-slikkende jongere”, vertelt Teake van MDHG.

En dat is niet “the way to go”, vervolgt de Amsterdammer. “We roepen al jaren om regulering, want die war on drugs levert niets op. De productie en consumptie neemt al jaren toe.” De vereniging vindt dat het tijd wordt voor het legaliseren en reguleren van de productie, distributie en consumptie van drugs, in plaats van nog meer criminalisering. “Zodat de schade aan individuen en samenleving wordt beperkt. Verstandige politici roepen niet dat de problemen van het drugsverbod de schuld zijn van de druggebruiker.”

De posters zijn in het centrum van beide steden opgehangen, maar of ze nog zichtbaar zijn is niet duidelijk.