Drukte in de Indiase winkel van Akash voor Diwali

Het Hindoefeest Diwali is weer begonnen. Met zelfgemaakte kaasjes, diyas, wordt de godin Lakshmi uitgenodigd. Het lichtjesfeest duurt vijf dagen en is heel belangrijk voor de Hindoes.

Akash heeft drukke dagen in zijn winkel, de Laxmi Nagar Store, op Rotterdam-Zuid. De rij met klanten staan bijna tot buiten. De Hindoes doen hun laatste inkopen voor Diwali. Voor Akash zelf is het een belangrijke feestdag: “Zowel voor mijn winkel als voor mij persoonlijk, omdat het een begin is van wat nieuws. Een nieuwe periode. Zoals we met oud en nieuw een jaar afsluiten, sluiten wij Hindoes met Diwali het oude jaar af en beginnen we met iets nieuws”. In de winkel van Akash zijn de meest verkochte producten de diyas. Gewone waxinelichtjes zijn niet rein en mogen daarom niet worden gebruikt. De kaarsjes worden zelf gemaakt van olie, een watje en een lontje. Met de lichtjes wordt godin Lakshmi uitgenodigd bij mensen thuis. Er moet dan ook in elke kamer van het huis een lichtje branden. Niet alleen de lichtjes moeten rein zijn, maar ook het huis moet rein zijn. Daarom wordt er grondig schoon gemaakt voor Diwali.

Diwali wordt eigenlijk op vijf dagen gevierd. Op de eerste dag, Dhanteras genaamd, worden er veelal zilveren of gouden producten gekocht. Op de tweede dag wordt de eerste diya aangestoken. Op de derde dag wordt Diwali groots gevierd met familie en lekkernijen. Er wordt in elke kamer van het huis een diya gebrand. Op de vierde dag begint Vikram-samvat. Dit is het begin van de jaartelling van de Hindoes. Op de laatste dag staat de band tussen broer en zus centraal.

Akash is zijn winkel begonnen, omdat hij het Hindoe geloof heel belangrijk vindt: “Tegelijkertijd wil ik het ook moderniseren door Diwali nog uitbundiger te vieren dan het al wordt gedaan”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat