Duizenden boeken van Erasmuscollectie van Bibliotheek Rotterdam nu UNESCO-Werelderfgoed

De Erasmuscollectie van de Centrale Bibliotheek Rotterdam is sinds 18 mei onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de collectie bevinden zich duizenden boeken van de middeleeuwse denker Erasmus, boeken die zijn leven en werk bestuderen, en zelfs een paar handgeschreven brieven die Erasmus heeft verstuurd. “Hiermee erkent UNESCO dat deze collectie van wereldbelang is”, vertelt conservator John Tholen. “Dat is wel heel speciaal.”

Desiderius Erasmus werd rond 1466 geboren in Rotterdam en is een bekende filosoof. In zijn boeken schreef hij over thema’s als oorlog, onderwijs, en hoe we als mensen goed samen kunnen leven. John onderhoudt als conservator de gehele Erasmuscollectie en zorgt ervoor dat deze voldoende in de aandacht komt te staan. Volgens hem zijn de ideeën die Erasmus 500 jaar geleden had nu nog steeds even relevant. “Een van mijn favoriete werken is De Klacht Der Vrede, waarin Erasmus de vrede zelf laat spreken. Erasmus leefde in een tijd waar het continu oorlog was in Europa, maar hij schreef dat juist vrede de meest logische situatie was in de wereld. Zo’n idee kun je makkelijk in de huidige tijd plaatsen.”

Nungki Viandaru is vrijwilliger bij de Erasmus Experience, een interactieve installatie die zich ook in de bibliotheek bevindt. Hier worden mensen uitgedaagd een mening te vormen over verschillende stellingen die Erasmus bedacht, zoals ‘geloof en humor gaan goed samen’ en ‘ik mag zeggen wat ik wil’. “Je wordt hier gestimuleerd om niet zomaar wat te zeggen”, vertelt Nungki. “Erasmus leert je om kritisch na te denken en je mening met argumenten te onderbouwen.”

De Erasmuscollectie is te zien voor publiek in het depot van de Centrale Bibliotheek. Om de collectie te bekijken kan je contact opnemen via [email protected].