Een jubileumjaar voor het Ambrosiusgilde: de imkervereniging viert haar honderdste verjaardag. Op de Landelijke Open Imkerijdag op 13 juli gooide de tuin aan de Nesseweg haar deuren open voor zowel professionele bijenhouders als nieuwsgierige bezoekers. De voorzitter van de vereniging, Geert Millekamp, was erbij en vertelde aan OPEN Rotterdam over het Ambrosiusgilde.
“Om het honderdjarig bestaan te vieren hebben we op het terrein flink uitgepakt”, zegt Millekamp. Bezoekers konden meedoen aan een rondleiding door de tuin, waar ze onder andere naar bijen konden kijken in een ‘bijen-kijk-kast’. Er waren kraampjes met bijen-gerelateerde producten zoals natuurlijk honing, maar ook kaarsen van bijenwas, lippenbalsem en handcrème, en stekjes van drachtplanten. Drachtplanten zijn plantensoorten waar bijen graag op af komen. Om het jubileum officieel te vieren kwamen er van Millekamp nog een speech en een onthulling: “Ik heb een nieuw rond terras met een zitje onthuld, waar de tekst ‘Ambrosiusgilde 1924-2024’ op te lezen is.”
Het Ambrosiusgilde is een vereniging met zo’n 250 leden uit de regio Rotterdam. Deze bezige bijen kunnen zich met een cursus op laten leiden tot imker, iemand die bijen houdt. Daarnaast zijn er verschillende lezingen of filmavonden en heeft het gilde een winkel aan de Nesseweg. Hier kunnen leden imkerbenodigdheden kopen, en niet-leden kunnen bij de winkel terecht voor een potje honing. Millekamp: “Alle leden zitten ook samen in een groepsapp, waar soms meldingen in worden gestuurd als er iemand een bijenzwerm spot. Wie er dichtbij is, kan er heen gaan en de bijen scheppen en in een bijenkast stoppen.” Mag dat zomaar, bijen meenemen? “Ja, de bijen zijn in principe van de vinder!”
De bij heeft het al lange tijd niet makkelijk. “Er zijn veel gevaren: pesticiden, andere insecten die bijen eten, en het steeds veranderende weer. Bij snelle, grote schommelingen in temperatuur kan soms een heel bijenvolk in één keer sterven”, vertelt Millekamp. Gelukkig kan de gewone Rotterdammer helpen. Een manier is het steunen van imkers door bijvoorbeeld een bijenvolk te adopteren. En wie iets voor de bij wil doen en tegelijkertijd hun tuin of balkon wil vergroenen, kan drachtplanten neerzetten. “Lavendel bijvoorbeeld, daar houden bijen enorm van.”
Eerder maakte OPEN Rotterdam een reportage over hoe stadsbewoners de bij kunnen helpen. Bekijk de video hier: