Een bos van textiel in de Laurenskerk

De Laurenskerk aan het GroteKerkplein, exposeert vanaf zaterdag 9 juli tot en met 20 augustus een 100 vierkante meter groot kunstwerk; Honderdduizend bomen en een bos van draad. Dit stoffen bos maakte textiel kunstenares Sara Vrugt samen met 1000 helpende handen. In 2022 worden de inkomsten van de expositie gedoneerd aan TreeSisters die hiermee zorgen voor het planten van 100.000 nieuwe bomen.

Sara Vrugt maakte zich erg veel zorgen over het klimaat. Hierdoor startte ze in 2020 met een borduurproject waarin ze haar gevoel van machteloosheid omzette in actie voeren. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots kunstproject. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot laten zijn van het maakproces: ‘Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actie voeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.’

De bomen werden tijdens dit community project geborduurd naar aanleiding van de natuurverhalen van de bezoekers en handwerkende participanten zelf. Deze verhalen zijn terug te vinden in de wortels van de bomen.

Het draden bos is te bewandelen doordat het in een spiraalvorm is opgehangen. Door geuren en geluiden die zijn toegevoegd aan het werk worden de zintuigen geprikkeld en de ervaring versterkt. Ook zijn er in gebouw de Heuvel, naast de kerk, meerdere workshops te volgen geïnspireerd op deze expositie.