Een dag na ‘OccupyEUR’; verbazing en walging over inzet politie

De politie greep maandagavond in bij een bezetting van de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit. Demonstranten wilden met onder meer ’teach-ins’ aandacht vragen om een einde te maken aan de samenwerking van de universiteit met de fossiele industrie. Een dag later reageren medewerkers geschokt en stelt GroenLinks vragen in de gemeenteraad.

Onder de noemer ‘OccupyEUR’ werd gedemonstreerd. De studenten en medewerkers wilden graag met het bestuur van de EUR in gesprek. Daar kwam het maandag niet van. Omdat de beveiliging naar huis ging, werden ook de demonstranten gevraagd te vertrekken. Toen niet iedereen daar gehoor aan gaf, werd er door de politie ingegrepen. Medewerkers zeggen een dag later met ‘verbazing’ en ‘walging’ te kijken naar het politieoptreden. “Het was echt een idyllische en vreedzame demonstratie”, vertelt PhD’er en docent Vatan Hüzeir, die bij de protestactie aanwezig was. “Ik ben vaker op demonstraties geweest, maar dit was door die ’teach-ins’ en gesprekken die gevoerd werden echt passend in de traditie van universiteiten. Die zijn er juist om met elkaar van gedachten te wisselen.”

Zo was Vatan in 2010 ook betrokken bij demonstraties op de universiteit: “Dat deden we toen samen met de schoonmakers.” De universiteit zette toen de verwarming uit om demonstranten te ontmoedigen lang te blijven. “Maar zo heftig als er tegen de demonstranten nu werd opgetreden, dat is echt iets waar ik met verbazing en walging naar kijk. Ik heb de verwondingen gezien van demonstranten en die zijn niet mals.”

‘Acties gaan door’

Charlie, woordvoerder van OccupyEUR is verdrietig over de gang van zaken gisteren. “We hadden geen medewerking verwacht van de universiteit We waren dan ook blij dat de EUR in eerste instantie liet weten wel met ons in gesprek te willen gaan.” De schrik zat er dan ook in toen bleek dat even na 18.00 uur niet het bestuur, maar de (oproer)politie kwam opdagen. “Zonder aankondiging van het bestuur begon de politie de activisten gewelddadig weg te voeren. Het bestuur noemde veiligheidsredenen voor de ingreep terwijl we onze eigen politieliaisons (onderhandelaars van de actiegroep), eerstehulpverleners en een de-escalatieplan hadden.” OccupyEUR is geschokt en bedroefd dat de universiteit hen beval te vertrekken. “Vreedzame studenten, alumni en demonstranten werden met geweld verwijderd door de politie. Maar dit zal ons niet stoppen. De klimaatcrisis escaleert en de universiteit moet onmiddellijk alle samenwerking met de fossiele industrie stopzetten. Wij vertegenwoordigen degenen die willen dat de universiteit haar verantwoordelijkheid neemt. We zullen doorgaan met onze acties.”

Ook GroenLinksraadslid Mina Morkoc is geschrokken van de manier waarop de demonstranten zijn behandeld: “Maandag diende ik al raadsvragen in. Vandaag vul ik die aan met vragen over het politieoptreden.