Een jaar later: terugblik op Black Lives Matter movement in Rotterdam

Het is vandaag precies één jaar geleden dat meer dan vijfduizend Rotterdammers samen kwamen op de Erasmusbrug om te demonstreren tegen het aanhoudende politiegeweld in de Verenigde Staten tegen de zwarte bewolking. Wij blikken terug op de gebeurtenissen rondom de dood van George Floyd en hoe Rotterdam in opstand kwam.

De directe aanleiding van de demonstratie was de dood van George Floyd die om het leven kwam in Minnesota op 25 mei vorig jaar, toen politieagent Derek Chauvin hem minutenlang de lucht ontnam door te knielen op zijn nek. De beelden gingen de hele wereld over. “I can’t breathe” riep Floyd voordat hij stikte. Meer dan 5.000 mensen verzamelde zich op 3 juni bij de Erasmusbrug.

OPEN Rotterdam maakte een driedelige serie over de Black Lives Matter beweging, want; Wat is een jaar na dato de impact van de demonstratie en hoe is dit vandaag nog terug te zien in de Rotterdamse samenleving? We kijken terug met medeorganisator van de demonstratie Elvin Rigters en spreken de jonge oprichters van het online platform Rasioneel.

Ook spreken we met Leal van Herwaarden, Creative Director van het HipHopHuis, oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin, initiatiefnemer van het Slavernijmonument op Katendrecht en kijken we naar het onderzoek naar het slavernijverleden van Rotterdam.

Ook gaan we langs bij de Niteshop in Delfshaven, een fysieke plek van samenkomst, erkenning en herkenning: een ambassade voor een volwassen, superdiverse stad die de Black Lives Matter beweging voortzet in het Rotterdamse straatbeeld.