Een kuub gas is duurder dan kopje koffie bij koffiezaak Rotterdam

Heilige Boontjes in Rotterdam vraagt gasten de deuren achter zich dicht te doen. De gasprijzen zijn zo hoog dat een kopje koffie net zo duur is als een kuub gas, is te lezen op een bordje op de deur. “We proberen de klant bewust te maken, maar wel met een grappige ondertoon”, zegt de directrice Samantha Nuninga.

“Lieve mensen, willen jullie de deur achter je dicht doen? Een kuub gas is duurder dan een bakkie pleur op het moment. Dank u.”

Energiebewust
Het is geen nieuws dat de energieprijzen onwijs hoog zijn, ook voor de horecabedrijven. Zo doet de Rotterdamse koffiezaak er alles aan om zo bewust mogelijk om te gaan met hun energie. “We doen het licht meteen uit als de gasten weg zijn, laten de spoelbak alleen nog draaien als die vol is en zetten nu het nog niet heel koud is de warmteplaat van de koffiemachine uit”, zegt Özge Kizilgöz, wie verantwoordelijk is voor de financiën.

Geen steun van de overheid
Niet alleen de energiekosten schieten omhoog, maar ook de grondstoffen en de minimumlonen stijgen. “Helaas krijgen we geen steun van de overheid. Of je recht hebt op deze steun wordt bepaald op basis van de omzet in 2019. Helaas hebben we verlies gedraaid tijdens de lockdown, maar moeten we ook omgaan met alle verhoogde kosten”, vertelt Samantha Nuninga, directrice van de koffiezaak. “Ik probeer altijd positief te kijken naar oplossingen, maar nu schommelt het tussen boosheid en wanhoop”, aldus Özge Kizilgöz.