Een ode aan winkelstraat Schiedamseweg: ‘Er gebeurt hier van alles’

Weinig leegstand en vriendelijke mensen. Zo typeren ondernemers en bezoekers de altijd gezellige winkelstraat in Rotterdam-West. En, er gebeurt ook nog eens altijd van alles! In de nieuwe serie ‘Een ode aan de winkelstraat’ zijn we deze keer op de Schiedamseweg.

Hakan is al vijftien jaar eigenaar van Ado 2 Wieler, een fietsenwinkel die zelf al 84 jaar bestaat. Hakan kon de zaak overnemen van een vriend, maar werkte zelf toen nog als politieagent. Twee jaar lang combineerde hij zijn werk bij de politie met zijn eigen onderneming, totdat hij besloot om volledig voor de fietsenwinkel te gaan. Inmiddels is hij ook actief betrokken bij de ondernemersvereniging.

Hakan vindt de Schiedamseweg een prachtige winkelstraat met een verrassingseffect. “Van buitenaf ziet het eruit alsof het kleine winkels zijn, maar als het winkelend publiek eenmaal binnen is en verder kijkt zullen ze verrast zijn van de prijs en de kwaliteit”, legt Hakan uit. “De mensen die hier werken doen veel meer hun best, dan als je iets haalt op de Lijnbaan.”

‘Het is hier altijd levendig en er gebeurt van alles’
Ook de winkel van Maike Dassen is al jaren onderdeel van het winkel scala in West. Natuurvoedingswinkel An-Dijvie is te vinden in de zijstraat van de Schiedamseweg, namelijk de Jan Kruijffstraat. Maike begon zo’n veertig jaar geleden in de winkel als vrijwilliger toen ze werkloos werd en ook haar studie niet echt vorderde. Ze kwam binnen en werd meteen verliefd op de winkel en de sfeer. Inmiddels is het haar eigen winkel. Ook de winkelstraat is iets waar ze zich thuis voelt: “Het is hier altijd levendig en er gebeurt van alles”

De aanleg van de Schiedamseweg begon in 1910 en vormt de verbinding tussen Delfshaven en Schiedam. Voor het bestaan van de Schiedamseweg ging het verkeer, inclusief een stoomtram, over de Mathenesserdijk. Al jaren is de Schiedamseweg het bruisende hart van Rotterdam-West.