Een rondleiding door de middeleeuwen in hartje centrum

Wie denkt dat Rotterdam alleen maar modern is, heeft het mis. Onder de moderne straatstenen zitten eeuwenoude schatten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen deze schatten worden bewonderd en via een app kan je een tour door de stad doen.

Door het bombardement is het enige middeleeuwse wat nog over is de Laurenskerk. Toen de Binnenrotte werd vernieuwd vond men 23 lijken in de grond. Deze zijn afkomstig van een begraafplaats die ooit naast de Laurenskerk is geweest. Er werd één man gevonden die rond de 1.80 meter geweest moet zijn en begin 17e eeuw is overleden. Hij is niet ouder dan 50 geworden. Er werden bij de man meerdere botbreuken ontdekt die ook weer zijn genezen. Daarom is hij omgedoopt tot de Bikkel van Rotterdam. Hij is nog tot eind oktober te zien in Museum Rotterdam.

In de Markthal zijn er archeologische vondsten te zien op -4 in de parkeergarage. Deze vondsten stammen uit de tijd dat Rotterdam een andere naam had: Rotta. Dit dorpje werd rond 950 gesticht. De bewoners woonden langs de Rotte en leefden van de veeteelt. Door overstromingen werd het een moeilijke plek om te leven. De bewoners vertrokken en het dorpje hield op met bestaan. Er werden bij opgravingen zes boerderijen gevonden.

De stad zit vol met schatten en verhalen die eeuwen oud zijn. Ook al zijn de Archeologiedagen al voorbij, je kunt de tour nog steeds doen. In de appstore kun je de Izi.TRAVEL app downloaden en daarin staat de route. Op elke locatie kun je een filmpje bekijken en je kennis testen met een quizvraag.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat