Eerste Rotterdamse Esport Minor bij Albeda College

Esports is geen onbekend begrip meer in Rotterdam. Als speler kun je je inschrijven voor het gamen tijdens evenementen, waarbij je teams vindt binnen verschillende sporttakken. En als kijker kun je naar livestreams evenementen om te kijken naar de competities en toernooien. Vanaf 1 februari 2023 biedt het Albeda College Economie en Ondernemen nog een andere mogelijkheid om je in deze wereld te verdiepen namelijk; de minor Esport.

Esports
Videogames worden allang niet meer gespeeld om alleen te ontspannen. Voor veel mensen wereldwijd is het ook een serieuze dagbesteding geworden. Sommige van deze gamers spelen de spellen als ware topsporters en dat is de wereld van de esports.
Esports is een samenvoeging van de woorden electronics en sports. Hierbij worden videogames competitief en professioneel gespeeld. Er zijn wedstrijden waaraan geldprijzen verbonden zijn. Net als bij reguliere sporten spelen de gamers individueel of in een team. In 2000 werd de eerste World Cyber Games georganiseerd en sinds 2010 zijn de esports steeds populairder geworden doordat streaming media platforms esports wedstrijden aanbieden om naar te kijken. Zo kun je de wedstrijden volgen of meekijken met een van de spelers.

Nieuwe Minor Esports
Albeda start, in samenwerking met H20 esports campus, de minor Esports. Deze minor is een onderdeel van de opleiding marketing & Communication specialist. Binnen deze minor leren studenten hoe ze de esports kunnen inzetten als marketingtool. Studenten krijgen op twee verschillende locaties les namelijk: In het Go!Gaming center van Pathé Schouwburg en op het Albeda. De lessen bestaan uit marketing, communicatie en de moderne technieken van live streaming en broadcasting. De reden dat esports zo goed inzetbaar zijn als marketingtool is vanwege het miljoenenpubliek dat deze evenementen aantrekt. Er zijn vooral veel jonge mensen die naar livestream events kijken.

Directeur Albeda Suzanne Langbroek vindt bij uitstek Espots een sector waar alle nieuwe ontwikkelingen in de technologie samenkomen: ‘Met het volgen van deze unieke minor zijn de studenten straks breed inzetbaar voor innovatieve evenementen en het gebruik van nieuwe marketingstrategieën.’ Matthijs Vink van H20 heeft al enige ervaring met de minor: ‘De markt heeft behoefte aan creatieve en ondernemende jonge mensen die kansen weten te benutten. Als organisatie hebben we al een samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, omdat ook zij de minor aanbieden. Niet voor niets starten we nu ook in Rotterdam waar deze minor compleet nieuw is. We kijken ernaar uit om samen met Albeda jong Rotterdams talent voor te bereiden op een toekomst in de creative tech.’

Wil je meer zien over esports?
Klik dan hier voor de serie: esports in Rotterdam.

foto: Brandon Baan