Eigenaren loempiakraam stappen naar rechter om standplaats op Zuid en in centrum aan te vechten

De eigenaren van de Rotterdamse loempiakraam Maison Pham stappen naar de rechter. De kraam mag niet meer bij het Zuidplein en op de Binnenwegplein staan. De uitleg van de gemeente vinden de kraamhouders niet voldoende. “Ons wordt onrecht aangedaan.”

De zoon Victor van familie Pham vertelt dat zijn ouders het moeilijk hebben: “Mijn ouders hebben hun standplaats 32 jaar geleden opgebouwd bij het Zuidplein en 20 jaar op het Binnenwegplein 20 gestaan. Sinds 1 november 2017 zijn ze het Zuidpleingebied kwijt en sinds 30 juni 2020 hun standplaats op het Binnenwegplein 20.” Vorige week beantwoordde de wethouder vragen hierover van de gemeenteraad. Die antwoorden bevredigen de familie Pham niet.

Zuidplein en Binnenwegplein

Familie Pham vraagt zich af waarom ze niet meer op die plekken mogen staan. “De gemeente Rotterdam geeft als reden dat mijn moeder wist dat ze weg moest, maar dat is niet waar.” Victor vertelt dat de gemeente verschillende redenen heeft gegeven en die vindt hij niet kloppen. “De gemeente Rotterdam gaf als argument dat wij weg moesten van het Zuidplein gebied vanwege de hangjongeren en dat is volgens ons niet waar. Wij vinden dat wij het gebied levend hielden”, aldus Victor.

“Bij de standplaats op het Binnenwegplein 20 in het centrum mogen mijn ouders ook niet meer staan. De eerste reden die de gemeente gaf is dat het door het kunstbeeld The Two Turning Vertical Rectangles niet meer kan. Maar mijn ouders stonden er al sinds het jaar 2000 en toen hing het kunstbeeld er al. Ook gaf gemeente Rotterdam aan dat er weinig loopruimte is als de loempiakraam blijft staan, maar naar ervaring hebben wij geen klachten gehad van mensen hierover”, aldus Victor.

Gang naar de rechtbank

Victor vertelt dat ze nog bezig zijn met de advocaat over dit probleem. “Wij zijn nog steeds bezig met onze advocaat over de situatie van het Binnenwegplein 20 in het centrum. Wij hopen in ieder geval een gesprek te kunnen voeren met de wethouder Roos Vermeij. Vorige maand zijn we naar het stadhuis geweest om met de VVD te praten over onze situatie bij het Zuidplein. Wij en onze vaste klanten vinden de situatie vreemd. Op 17 december gaan wij weer naar de rechtbank in Rotterdam.”

Lees hier terug over loempiakraam Maison Pham.