Loempiakraam MaiSon staat ‘gewoon’ nog op het Binnenwegplein

De familie Pham van loempiakraam MaiSon legt zich nog altijd niet neer bij het besluit van de gemeente. Eind juni kreeg de familie te horen dat hun loempiakraam na twintig jaar van het Binnenwegplein moest verdwijnen en dat ze een andere plek moesten zoeken. Toch staat de kraam zaterdagmiddag ‘gewoon’ weer op het plein. “We kunnen niet anders.”

Volgens Victor Pham, die vandaag samen met zijn moeder de loempiakraam runt, is het inkomen van zijn familie door het besluit van de gemeente volledig weggevallen. “Ik heb daarom tegen onze advocaat gezegd dat we vandaag onze kraam er weer neerzetten. Het is een onzekere tijd; we moeten wel.”

Volgens de gemeente past de loempiakraam niet bij het straatbeeld van het plein. Dat zou te maken hebben met de vernieuwing van het gebied. Zo werd daar afgelopen week het kunstwerk Two Turning Vertical Rectangles geplaatst. De kraam staat volgens de gemeente te dicht op dat bewegende kunstbeeld. Daarnaast zou het kraampje van twee bij twee meter de looproute van voetgangers belemmeren.

De gemeente wil met de familie in gesprek over een andere standplaats, maar een verhuizing zien ze bij de loempiakraam niet zitten. Dan moeten ze weer helemaal opnieuw een klantenbestand opbouwen.

Al eerder weggestuurd
De familie kwam al eerder in aanvaring met de gemeente toen zij in 2017 weggestuurd werden bij metrostation Zuidplein. Ook daar pastte de kraam niet in het straatbeeld, vond de gemeente. De kraam stond er maar liefst 32 jaar. Daar maakten wij eerder deze reportage over.

“Nu raken mijn ouders beide standplaatsen kwijt”, zegt Victor. “Het lijkt wel alsof ze het op ons gemunt hebben. Er speelt in ieder geval meer dan de redenen die ze ons geven.”

Hij vindt bovendien dat zijn familie oneerlijk wordt behandeld. “Waarom moeten wij weg, maar mogen andere kraampjes blijven staan?”, vraagt hij zich af. Inderdaad staat er enkele meters verderop het plein een sapjeskraam. Daar hebben ze van de gemeente niet gehoord dat ze van het Binnenwegplein moeten verdwijnen.

Petitie
Victor is een petitie gestart tegen de gedwongen sluiting van de kraam. Hij heeft online inmiddels ruim 5.500 handtekeningen verzameld. “En bovendien heb ik hier ook een map met handtekeningen liggen.”

Verschillende partijen als de SP en de VVD staan achter zijn zaak. “Maar zij willen wel handtekeningen zien en verhalen horen van ondertekenaars. Binnenkort stappen we ermee naar de politiek en hopen we een sterke zaak te hebben, zodat onze kraam kan blijven staan.”