Elfie Tromp is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam

Dichter, schrijver, theatermaker en performer, Elfie Tromp is op veel vlakken actief. Nu kan ze iets toevoegen aan dat lijstje. Op 26 januari is in het Bibliotheektheater bekend gemaakt dat Elfie de komende twee jaar de stadsdichter van Rotterdam is. “Ik hoop dat ik dingen kan maken die mensen aan het nadenken zet, die ze misschien even wakker schudt of prikkelt.”

Het woord bucketlist, daar moet Elfie niks van hebben, “Maar het was wel echt iets waar ik van droomde, wat ik hoopte dat ik ooit nog zou mogen doen voor de stad.” Ze wil mensen prikkelen met haar gedichten, misschien zelfs een beetje uitdagen, “Ik vind niks zo saai als mensen die een beetje in slaap worden gesust door kunst, dus verwacht niet per se feller, maar wel wakker werk.”

Miriam is voorzitter van de commissie die de stadsdichters elke twee jaar kiest, “Zij weet ons allemaal op een bepaalde manier niet alleen in ons hart te raken, maar ook in ons hoofd aan het denken te zetten.” Elfie is een echte doener volgens Miriam, “Ze weet haar enorme gedrevenheid op allerlei verschillende manieren vorm te geven.” Daar voegt ze nog aan toe, “Ze is een kunstenaar en ook een hele goed dichter.”

August, een bezoeker van het evenement, denkt dat veel mensen buiten de kunst staan omdat het iets elitairs is en dat daarom een stadsdichter zo belangrijk is. “Kunst moet op straat plaatsvinden. Hoe meer dat gebeurt, hoe meer we met z’n allen werken richting een culturele broedplaats.”