‘In je gedicht stuurde liefde uit’: Anne en Xandra dichter op de stad in Lombardijen

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad. Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht.

Lombardijen
Dit keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Lombardijen. Ze bezochten er de bibliotheek en het Huis van de Wijk en spraken er met verschillende mensen. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: toen ik wakker werd in je gedicht stuurde je liefde uit

[gedicht Voor Lombardijen #Dichter op de Stad ]

HOOGVLIET nxt LOCKDOWN

wat begon als ziekte eindigde
als besluit ik werd in je gedicht
wakker ik wilde mijn bed kleiner
maken mijn huis groter maken
Ann
buurt groter maken mijn stad
kleiner maken mijn continent
groter maken ik maakte je zee
kleiner ik maakte je geschiedenis
groter ik groef je pleinen uit
ik groef je torens uit ik groef
je stilte uit toen ik wakker werd
in je gedicht stuurde je liefde uit
eens begroef je de woeste planeet

©Anne Vegter, Stadsdichter 2021-2022