Elke dag een jurk dragen: Stellata beschrijft haar transitie naar vrouw in een boek

Jarenlang ging kunstenaar Stellata Koppe door het leven met een figuurlijk masker. Als jongetje van vier, voelde ze zich altijd al een meisje, maar die gevoelens hield ze ruim veertig jaar, zelfs voor zichzelf, verborgen. Tot 2020, dat was het moment waarop ze definitief besloot als vrouw verder te leven. Een deel van haar transitie beschrijft ze en fotografeert ze in haar boek ‘365 jurkjes’.

“Zodra je het traject ingaat, moet je je levensverhaal opschrijven en dat ben ik dus gaan doen. Waar ik ook meteen mee begon was het dragen van jurkjes. Dat voelde meteen zo vertrouwd”, vertelt ze. Het idee kreeg meer vorm tijdens een vakantie op Vlieland. “Daar kom ik al jaren en ik moest het daar dus ook tegen iedereen vertellen. Ik ging daar twee weken heen en ik nam voor iedere dag een andere jurk mee. Dat hielp mij ontzettend, ik stond zo veel meer in mijn kracht.”

Steeds meer jurken
Waar menig veertigplus vrouw inmiddels een flinke garderobe heeft, staat Stellata nog een beetje aan het begin. “Ik ga onder meer naar de kringloopwinkel hier in Hoek van Holland. Soms krijg ik jurken te leen. Ik heb er inmiddels best veel!” Het boek dat ze heeft gemaakt, is meer dan een document van de zoektocht van de Rotterdamse kunstenares.“ Ik heb mezelf eindelijk gevonden. Ik hoop dat ik hiermee het onderwerp zichtbaarder kan maken en daarmee zorgen voor meer acceptatie.”

Om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen heeft ze gekozen voor een flipboek. Dat is een boek dat goed tot zijn recht komt wanneer je de bladzijden snel voorbij laat flitsen, want dan lijken de afbeeldingen te bewegen. Stellata heeft bij elk gekozen kledingstuk een anekdote geschreven.

“Ik hoor vaak dat wat ik schrijf niet alleen herkenbaar is voor trans vrouwen, maar ook cis-vrouwen.”

Steunen
Ze maakt dit boek niet alleen, want ze werkt samen met een fotograaf en een auteur. Om ervoor te zorgen dat zij betaald kunnen worden voor hun diensten, heeft ze een pagina opgezet. Mocht je haar willen steunen dan kan dat hier.

Ze is al bijna halverwege het beoogde bedrag. En kennelijk heeft ze de juiste snaar geraakt, want ze krijgt ontzettend veel mooie reacties. “Ik hoor vaak dat wat ik schrijf niet alleen herkenbaar is voor trans vrouwen, maar ook cis-vrouwen.”

Je moet wel even geduld hebben voordat je een exemplaar vast kunt houden, zoals het er nu naar uitziet, gaat het boek in november naar de drukker.