Erasmus Universiteit verbreekt band met Shell na onderzoeksrapport oud-student

De Rotterdam School of Management (RSM), een van de grootste faculteiten van de Erasmus Universiteit, heeft de overeenkomst met Shell opgezegd. Het bedrijf had daarin het recht om het curriculum van de studenten aan die faculteit beïnvloeden. Dat is nu beëindigd.

Het contract tussen Shell en de EUR kwam in opspraak onder meer nadat oud-student en onderzoeker Vatan Hüzeir het rapport “A Pipeline of Ideas” publiceerde. Daarin stonden de banden tussen de faculteit en de fossiele industrie tot in detail beschreven. Het rapport leidde tot internationale verontwaardiging over het samenwerkingscontract. Daarin had Shell formeel het recht om het curriculum van de Bachelor- en Masterstudenten te beïnvloeden.

Naar aanleiding van dat rapport werden de contracten van de faculteit vorig jaar kritisch bekeken door een commissie onder leiding van Maastrichtse hoogleraar Gerard Mols, meldt Erasmus Magazine. En in december zegde de Universiteit vervolgens het contract stilzwijgend op. Na een opiniestuk van Vatan Hüzeir in NRC deze week, is de opzegging toch landelijk bekend geworden.

Hij schrijft daarin: “De beëindiging van het contract staat in schril contrast met de lange geschiedenis van samenwerkingen tussen RSM en Shell. In de jaren zestig stond de olie- en gasgigant aan de basis van de oprichting van de faculteit [….] De relatiebreuk is dus ‘historisch’ te noemen.”

De oud-student en promovendus is ‘trots’, meldt hij op Facebook. “Naar aanleiding van ons Changerism-onderzoek heeft een van de grootste faculteiten van de Erasmus Universiteit gebroken met Shell! Wilden ze geruisloos voorbij laten. Sorry, nee. ”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat