Ieder kind kan sporten door de Sportspullenbank van Erna: ‘Ik laat niet los, ik stop niet’

“Aan spullen hebben we geen gebrek!” Oprichter van de Sportspullenbank Erna Truijens zigzagt door een loods in het HAKA-gebouw in Delfshaven vol met voetbalshirts, bokshandschoenen en hockeysticks. Partijen die kinderen aan het sporten willen helpen kunnen hier terecht voor gratis sportspullen. Deze sportspullen geven ze vervolgens door aan kinderen die zelf niet de middelen hebben om deze aan te schaffen. Hier zit geen limiet of voorwaarde op: “Schaamte is het grootste probleem van armoede en alles wat ik uitgeef, is daarom op basis van liefde, vertrouwen en trots.”

Jarenlang stond er bij de hockeyvereniging waar Erna actief bij was een container waarin mensen hockeyspullen die ze niet meer gebruikten konden doneren. ‘Dat kan groter’, dacht Erna. Nu staan er door heel Rotterdam zo’n 35 containers waarin sportspullen kunnen worden gedoneerd. “Één op de vier kinderen groeit in Delfshaven op in armoede”, zegt Erna. “Het gaat altijd over armoedebestrijding, maar we moeten het eigenlijk over rijkenbestrijding hebben,” voegt ze er half grappend aan toe. “De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

Het blijft wat Erna betreft dan ook niet bij één Sportspullenbank. Naar eigen zeggen zou ze er zo vijf kunnen oprichten, geplaatst op strategische plekken door heel Nederland. Daarnaast heeft ze als plan voor 2030 dat voor elke wijkraad in Rotterdam er een plein is. Dat zijn in totaal 39 openbare pleinen waar iedereen kan bewegen en sporten, die worden gerund door de wijkbewoners zelf. “Er zit een stuk idealisme in mij, en ik weet hoe ik het moet realiseren. Ik laat niet los, ik stop niet.”