Expositie Binnenstad | Buitenwijk toont verschillen en overeenkomsten Groot IJsselmonde en Oude Westen

Zijn er overeenkomsten of juist grote verschillen tussen de wijken Groot IJsselmonde en Oude Westen? Instituten AIR en OMI doen al jaren onderzoek binnen die wijken en brengen alle opgehaalde verhalen nu bij elkaar in de expositie Binnenstad | Buitenwijk. De fotoseries, audioverhalen en (ontwerp)tekeningen laten van 19 november tot 28 januari de perspectieven zien van de wijkbewoners. En, het onderzoek houdt daar niet op, want tijdens de expositie worden er ook nog verhalen verzameld.

Groot IJsselmonde en het Oude Westen zijn twee hele goede voorbeelden van een naoorlogse tuinstad en een echte stadswijk. Dat maakt het volgens Josien Kamp van AIR zo interessant om deze wijken met elkaar te vergelijken en op zoek te gaan naar de ervaringen van de bewoners: “Er gaat veel veranderen de komende jaren in die wijken, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming en bouw. Het is dus goed om de bewoners te vragen wat zij willen, want zij zitten er al heel lang.” AIR doet sinds een paar jaar onderzoek in Groot IJsselmonde en OMI in het Oude Westen. Samen hopen ze te kunnen laten zien of het uitmaakt of je in een stadswijk of buitenwijk woont en of dat invloed heeft op hoe je elkaar ontmoet.

Verhalen uit de wijken
Tijdens de expositie gaan wijkbewoners uit het Oude Westen op excursie naar Groot IJsselmonde en vice versa. “Met de expositie willen we niet alleen laten zien dat er verschillende manieren zijn om verhalen uit de wijken op te halen en dit meegeven aan andere stadmakers, maar ook bewoners bij elkaar brengen. De oude en nieuwe bewoners binnen de twee wijken en de bewoners uit beide wijken”, vertelt Josien.

Audioverhalen
Onderdeel van de expositie zijn interviews die op locatie in het Oude Westen worden gedaan en eerdere interviews uit Groot IJsselmonde gemaakt door Verhalenhuis Belvédère. Dit is een van de favoriete onderdelen van Gijs van der Meer van AIR: “De openbare ruimte in Groot IJsselmonde is echt ontworpen voor jonge gezinnen, maar nu wonen er voornamelijk ouderen, die er dus al 25 jaar of langer wonen. Het horen van de geschiedenissen van deze bewoners is echt prachtig!” Deze audioverhalen zijn op de expositie terug te horen.

Ook de kinderen uit de wijken werken mee aan de expositie. Fotograaf Florian Braakman ging eerder met kinderen op pad om met analoge camera’s hun leven vast te leggen. In het Oude Westen leren de kinderen de basics van fotografie van fotograaf Khalid Amakran. Deze foto’s worden 14 december gepresenteerd en toegevoegd aan de expositie. “Een mooie vergelijking om te zien of de levens van de kinderen tussen de wijken verschillen,” aldus Josien Kamp.

Binnenstad | Buitenwijk is van 19 november 2022 tot 28 januari 2023 te zien bij OMI in het Oude Westen. Meer informatie over de expositie vind je hier!