Expositie op Binnenrotte geeft kleinste beestjes stem: ‘Help de insecten’

expo insecten binnenrotte

Natuurmonumenten maakt zich zorgen om verdwijnen van leefgebied van insecten in steden en dorpen. Daarom geeft de organisatie de beestjes een stem via een expositie op de Binnenrotte. “Omdat veel Nederlanders van strak gemaaide perkjes houden en het liefst geen onkruid in de tuin en in de straat willen hebben, maken we het de insect heel moeilijk om te overleven. Terwijl ze superbelangrijk zijn.”

De expositie is vrijdag 4 juni en zaterdag 5 juni en moet Rotterdammers aansporen meer groen te laten groeien in de tuin. De expo bestaat uit tien grote borden met daarop insecten erop. Ze kijken je aan en vragen ‘waar zijn mijn bloemen en planten gebleven?’ en ‘waarom is mijn slootkant gemaaid?’. “We willen daarmee laten zien dat er ook in de koppies van insecten emoties kunt vinden.”

Beestjes die je barbecue verstoren
“We zijn ze liever kwijt dan rijk, die beestjes die je zomerse barbecue verstoren, maar let’s face it: de wereld vergaat zonder insecten. Ook zij maken deel uit van het ecosysteem. De afgelopen 30 jaar is al driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen en dat vindt Natuurmonumenten zorgwekkend,” zegt een woordvoerder.

Volgens boswachter Mathiska Lont is het belangrijk dat gemeentes op hun groenbeheer letten om insecten meer in bescherming te nemen. Daarom is een petitie opgestart die die gemeentes aanspoort om meer te doen voor de beestjes. Maar ook thuis kunnen Rotterdammers meer doen voor insecten.

Hoe? “Gewoon door nog even niet je bloemen en planten te snoeien, onkruid te wieden of het gras te maaien. Zo ontstaat er vanzelf meer groen waar insecten hun huisje en voedsel kunnen vinden, en vergroot je simpelweg hun overlevingskans.”