Expositie over Rotterdamse queerscene moet bijdragen aan acceptatie van gemeenschap

Maar liefst drie jaar heeft de Rotterdamse fotograaf Rik Versteeg gewerkt aan zijn expositie over de Rotterdamse queer community, maar vanaf vrijdag 5 augustus kan hij het resultaat eindelijk met het grote publiek delen. In Roodkapje wordt dan de tentoonstelling ‘Sensitive Obscurities; Exploring the Queer (sub)conscious’ geopend.  Het doel van de expositie? De Rotterdamse queer gemeenschap een stem geven.

Wat betekent het om in Rotterdam queer te zijn en welke gevoelens komen daar bij kijken? Met deze vragen ging Rik destijds op onderzoek uit. Het resultaat is een serie portretten van vijf queer performance kunstenaars. Ook verschillende animaties, installaties en kostuums maken onderdeel uit van de expositie. Eén van de blikvangers is een vier meter hoge foto van de Rotterdamse queer artiest Lillith de Ville. Zij is niet alleen een groot icoon voor Rik maar ook voor curator Joana Cavaco. “Ze zit al super lang in het vak en ze heeft mij erg geïnspireerd”, aldus Joana.

Lillith de Ville door Rik Versteeg.

Heteronormativiteit

Het thema van de expositie is de afkeer tegen de heteronormativiteit: “de giftige positiviteit en de plotselinge kapitalisatie van de zogenaamde queer-esthetiek”. Rik vindt dat de queer gemeenschap gebruikt wordt voor kapitalistische doeleinden: “Ze brengen queer-identiteiten samen tot een slogan, een regenbooglogo of producten die geschikt zijn voor commerciële consumptie.” Volgens Joana ondervindt de Rotterdamse queer gemeenschap tot op de dag van vandaag de gevolgen hiervan. “Zo worden ze gestigmatiseerd, gediscrimineerd en hebben mensen verkeerde vooroordelen”. Door verhalen van de gemeenschap te tonen moet er worden bijgedragen aan de acceptatie van Rotterdammers die zich als queer identificeren. 

Rik heeft enorm veel tijd gestoken in ‘Sensitive Obscurities; Exploring the queer (sub)conscious’, deels omdat het twee keer niet door kon gaan door de pandemie. “Ik ben opgelucht dat het morgen eindelijk te zien is. We zijn nu bezig met de laatste voorbereidingen. Ik ben doodop en alles doet pijn, maar het is het allemaal waard.” De expositie is tot en met 13 augustus te bezoeken.

Een samenstelling van de exposerende werken van Rik Versteeg. De participanten; Licka Lolly, Roberto Angels, en Fae.