Familie Kaya ingebakken in Middelland: bijna 40 jaar een patisserie

Tijdens ons tijdelijk verblijf in Middelland maken wij als OPEN Rotterdam verhalen over deze bijzondere buurt. Een van die verhalen gaat over Patisserie Kaya, een waar familiebedrijf.
“Mijn ouders zijn in 1982 de zaak gestart”, begint Yeliz Kaya terwijl ze foto’s laat zien. “De winkel werd feestelijk geopend, want dat was best apart in die tijd dat er een Turkse bakker in de wijk kwam. Dus dat moest groots gevierd worden.” Haar vader, Nezif Kaya, vult aan: “Dat was wel een gat in de markt. Dat kun je wel zeggen: er waren nog niet veel buitenlandse bakkerijen.”

In die tijd kwamen veel migranten naar Nederland. “Het was niet vanzelfsprekend dat zij een eigen zaak begonnen. Er was dus geen Turkse bakker in Rotterdam en al helemaal niet in Rotterdam-West. Dus dat gat heeft mijn vader mooi opgevuld”, vertelt Yeliz. “Er is veel veranderd sinds die tijd”, begint vader Nezif. “Wat ik me goed kan herinneren is dat er heel veel drugs op straat was en dat het toch wel gevaarlijk was. Mijn moeder zei altijd: ‘Als je buiten bent niet met vreemde mannen praten.’ Nu zie je dat minder. Je ziet nog steeds wel mensen die drugs hebben, maar ik denk dat het kwa veiligheid wat normaler is geworden. Dus dat gevoel van onveilig heerst er niet meer zo en wij wonen hier al ons hele leven. Dus je hoort er gewoon bij. Zelfs die mensen horen erbij in dat straatbeeld”, besluit Yeliz.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter