Fans Sparta en Excelsior gedragen zich voorbeeldig, Feyenoorders niet: flinke toename boetes

Sinds de terugkeer van voetbalsupporters in het stadion na corona, is het aantal opgelegde boetes flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS. De KNVB legde al 919.875 euro aan boetes op. Kijkend naar de onvoorwaardelijke boetes, dit is een boete die sowieso betaald moet worden, staat Feyenoord op plek zes. Een voorbeeld kunnen ze nemen aan Sparta en Excelsior: deze voetbalclubs kregen geen een onvoorwaardelijke boete.

Voetbalsupporters staan al lange tijd onder een vergrootglas. Supportersgeweld zou toenemen en het aantal incidenten ook. Verzamelde cijfers van de NOS ondersteunen deze veronderstellingen. Maar toch geldt dat niet voor iedere voetbalclub.

Feyenoord vuurwerkbolwerk
Wie Feyenoord een warm hart toedraagt, verwacht vuurwerk. Binnen én buiten het veld, zo blijkt. De club kreeg 36.250 euro aan boetes opgelegd, waarvan 32.500 euro onvoorwaardelijk. Dit bedrag komt voort uit een totaal van vijf boetes, waarvan vier (tegen Ajax, AZ, Ajax en Go Ahead Eagles) voor ‘het afsteken van een niet geringe hoeveelheid vuurwerk’. De andere boete – tevens de enige voorwaardelijke – is opgelegd voor ‘het gooien van voorwerpen richting het speelveld, waarbij een speler geraakt is en de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk heeft stilgelegd’.

Dit is een opsomming van enkel openbaar gemaakte schikkingen. Het aanstekerincident met Davy Klaassen van Ajax staat er bijvoorbeeld niet in. Op internationaal vlak kreeg Feyenoord van de UEFA ook een flink aantal sancties. Met 800.625 euro is Feyenoord de zwaarst beboete club van Europa.

Sparta en Excelsior als (bijna-)rolmodellen
Zowel Sparta als Excelsior kreeg na corona 0 euro aan onvoorwaardelijke boetes van de KNVB. Wel kregen ze beide een voorwaardelijke boete. Voor Sparta bedraagt deze 3.750 euro met een proeftijd van twee jaar voor ‘het afsteken van vuurwerk’ uit bij RKC Waalwijk. Voor Excelsior gaat het om 2.500 euro met een proeftijd van twee jaar voor ‘het betreden van het speelveld na afloop van de wedstrijd’ tegen Fortuna Sittard.

Uitschieters
Ver bovenaan de boetelijst staan PSV en PEC Zwolle. De Eindhovenaren kregen 84.500 euro aan onvoorwaardelijke boetes, de Zwollenaren 83.750. Feyenoord staat in het onvoorwaardelijke lijstje op plek zes. Na de coronaperiode zijn er 167 straffen opgelegd door de KNVB. Dat zijn er een stuk meer dan de 29 in de twee seizoenen voor corona.

Meer cijfers en informatie vind je in dit artikel van NOS.