Feestelijke kerstviering bij de Ethiopisch Orthodoxe Kerk

Bij orthodoxe kerkgemeenschappen vieren ze 7 januari Kerst. Ook in de Ethiopische orthodoxe kerk in Pernis wordt kerst van 22:00 uur ‘s avonds tot 4:00 uur ‘s nachts op feestelijke wijze gevierd. Maar dan iets anders dan we gewend zijn.

“Kerst is een heel belangrijk feest voor ons, want we vieren de geboorte van Jezus”, vertelt mevrouw Abeba. In de Georgische kalender, die iets later is dan de reguliere kalender, wordt Kerst gevierd op 7 en 8 januari. Alle orthodoxe kerken doen hieraan mee.

De Ethiopische kerk in Pernis bestaat uit 150 a 160 leden. Deze kerkgemeenschap is daarmee een van de vier Ethiopisch orthodoxe kerken in Nederland. Orthodoxe Ethiopiërs komen uit heel Nederland bijeen om op zondagen kerkdiensten te houden. De hele dienst bestaat uit danken en bidden.

In de Ethiopisch orthodoxe kerk is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen en gekleed te gaan in wit. Wit staat namelijk voor ‘reiniging’. Tijdens de kerstdienst gaat het licht uit. Vervolgens steekt iedereen samen het licht weer aan met kaarsen. Er wordt gefeest en gedanst, gezongen en geknield.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter