Pieter Verkaik zat, net als zovelen, de afgelopen tijd veel thuis vanwege corona. Zijn club Feyenoord speelde geen wedstrijden en dat betekende ook geen gesprekken over een geslaagde penalty aan de koffieautomaat op werk, of discussies over de opstelling met medefans bij het stadion. Pieter miste deze verbondenheid met zijn club en begon een podcast om hier toch lekker over te ouwehoeren.
Opgegroeid in Oud Beijerland, kon Pieter niet anders dan een Feyenoorder zijn ‘Als je daar vandaan komt, dan ben je automatisch voor Feyenoord’. Zijn vader werkte bij de RET en kreeg regelmatig kaartjes voor een wedstrijd. Hier begon zijn liefde voor de club en op 14-jarige leeftijd kocht Pieter een seizoenskaart, die hij voor het overgrote deel van zijn leven had. Maar, zegt Pieter, ‘verbondenheid met de club heeft niets te maken met het hebben van een seizoenskaart, dat zit ook in andere dingen’.
Niet de enige
Vanwege de virusuitbraak werden er geen wedstrijden gespeeld en Pieter miste de verbondenheid met zijn club. “Op werk gaat het na zo’n wedstrijd toch altijd wel over Feyenoord, of je komt mensen tegen om er over te praten.” Om het toch lekker over zijn club te kunnen hebben, zette Pieter een eigen podcast op.
In zijn podcast bespreekt Pieter om de week een interessant boek of verhaal met een nieuwe gast. ‘Een podcast waarin schrijvers en supporters aan het woord komen. Waarin de liefde voor Feyenoord wordt uigedragen en het geschreven woord wordt voorgelezen’. Waarom boeken? ‘Ik lees graag en ik heb ondertussen veel Feyenoordboeken verzameld en ik ben blijkbaar niet de enige Feynoorder die graag leest’.
Pieter wil in ieder geval nog tien afleveringen opnemen. Afleveringen die hij trouwens tijdens het begin van de coronacrisis via Skype opnam, maar inmiddels komt hij ook bij mensen thuis. Na deze serie neemt hij even pauze van de podcast, maar daarna wil hij er zeker mee verder.
Beste boek ooit
Op de vraag of Pieter zelf nog een paar boekentips met ons wil delen, moet hij wel even nadenken. “Er is zovee.” Voor een goed spelersboek moet je volgens Pieter bij ‘Prof’ zijn. Een biografie over oud international Kees Rijvers, geschreven door diens kleindochter. Volgens Pieter een zeer verfrissend en verrassend verhaal. Wil je alles weten over Feyenoord zelf, dan kun je je richten tot de boeken van Jan Oudenaarden, aldus de podcastpresentator.
Deze schrijver is historicus en Rotterdam deskundige, met een zeer complete kennis over alles wat met Feyenoord te maken heeft. De serie ‘Alles over Feyenoord’ valt uiteen in drie rijk geillustreerde delen met titels als ‘De Oertijd 1908-1921’ en ‘Oorlog en Vrede 1940-1956’.
Na het gesprek belt Pieter nog terug naar de redactie, hij was namelijk het ‘allerbeste boek over Feyenoord ooit’ vergeten te melden: Hugo Borst – De Coolsingel blijft leeg. Waarom is dit je favoriete boek? “Hugo Borst loopt een jaar lang mee en beschrijft dit seizoen van Feyenoord, waarin Van Hanegem ontslagen wordt en de geschiedenis van Feyenoord komt ter sprake. Er gebeurt dat seizoen zo veel.. ‘Sowieso het mooiste Feyenoordboek ooit.”
Meer weten over de de FeyenoordBoekenCast, zelf iets voorlezen of gewoon lekker ouwehoeren over je club? Vind meer informatie op https://feyenoordboekencast.nl/meedoen/.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat