Film over Tweebosbuurt wint RTM-Pitch: ‘Om daar in première te gaan, is echt een droom’

Rotterdamse filmmaker Ravi Sandberg is de winnaar van RTM-Pitch, een wedstrijd van het IFFR voor jonge Rotterdamse filmmakers. Ravi krijgt nu niet alleen 20.000 euro om zijn korte film te maken, hij gaat ook nog eens in première op het Rotterdamse Filmfestival in 2023.

“Ik woonde anti-kraak in de Tweebosbuurt, twee jaar voordat de laatste bewoners eruit werden gegooid. Ik zag de wijk om me heen veranderen, van een bruisende buurt tot een soort ruïne.” Ook Ravi moest zijn huis uit. “Het is natuurlijk anders voor mij dan voor mensen die daar al 40 of 50 jaar hebben gewoond, maar ik wandelde op een gegeven moment langs mijn oude huis en daar ging toen zo die “hap” van de graafmachine in en toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen.”

Monument
De jury die de inzendingen van deze wedstrijd beoordeelt, prijst Ravi’s idee vanwege de “urgentie” en de “weerspiegeling” van de “voortdurende veranderingen” in Rotterdam. Ravi zelf wil voornamelijk een monument maken voor een wijk die straks fysiek verdwenen is, maar volgens hem nog wel in de harten van mensen leeft. Daarnaast gaat er met een première op het IFFR een grote wens van Ravi in vervulling: “Mijn liefde voor film is deels ontstaan op dit festival, daar in première mogen gaan voelt echt als een droom.”