Filmworkshop voor jonge nieuwkomers en Vmbo’ers bij Vakcollege de Hef

Leerlingen van het Rotterdamse Vakcollege de Hef in Feijenoord krijgen een professionele film workshop. In het project Ithaka Filmt van Hemmo Bruinenberg en samen met Rotterdamse filmmaker Uriël Matahelumual, maken de jongeren in drie dagen kennis met het filmvak. Deze editie van de workshop is bijzonder, omdat voor het eerst de leerlingen van het VMBO samen met de leerlingen van de Internationale Schakel Klas (ISK), dat voor een groot deel uit vluchtelingenkinderen bestaat, les krijgen.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/xQEuldiadys” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Het is een levendige bedoeLing op het Rotterdamse VMBO aan de Slaghekstraat. Verschillende groepjes leerlingen zijn druk in de weer met een camera, maskers en plastic nepwapens. Er wordt “actie” geroepen en dan worden de scènes opgenomen. Er is een duidelijke rolverdeling. Eén kind is de regisseur, de ander cameraman en de rest speelt in de productie als acteur. Alles onder begeleiding van de filmdocenten Hemmo en Uriël.

Het doel van het project is niet direct het laten doorstromen van jongeren in de film- en televisiewereld, al zou dat natuurlijk een leuke bijkomstigheid zijn. Ithaka Filmt is in het leven geroepen om jonge nieuwkomers op een speelse manier weerbaarder te maken en te laten oefenen met de Nederlandse taal.

Door deze samenwerking, kunnen de kinderen wederzijds van elkaar leren. De VMBO’ers maken kennis met hun schoolgenoten die uit andere landen en culturen komen en verbreden hun horizon. De nieuwkomers van het ISK krijgen de kans om de Nederlandse taal te oefenen en raken meer uit het isolement die een migratie naar een nieuwe stad met zich mee kan brengen.