Flamenco en architectuur gaan samen in dansfilm

Vrijdag 14 juni gaat, in het kader van Rotterdam Architectuur Maand, een bijzondere film in première in het POST gebouw, aan de Coolsingel.

‘Symfonie van het Lichaam’ is een korte dansfilm (17 minuten) over architectuur van Monica Ruiz met flamencodanser Eduardo Guerrero en zanger en saxofonist Antonio Lizana op Rotterdam Centraal. Het is een ode aan het vermogen van het lichaam om ruimte te claimen in de overdonderende architectuur van Rotterdam.

Hoe maak je als mens contact met de gebouwde omgeving? Twee vooraanstaande Spaanse artiesten interpreteren hun contact met de ruimte in dans en muziek. Een feestelijk evenement, aangekleed met een gesprek met onder meer Jan Benthem en een live performance van de artiesten uit de film.

Station Rotterdam Centraal is ontworpen door Team CS, architecten van West 8, MVSA Meyer, Van Schooten Architecten en Benthem Crouwel Architects. Als onderdeel van de research voor de film bezocht Monica Ruiz station Rotterdam Centraal met Jan Benthem, van het laatstgenoemde bureau. Samen spraken ze over de motivaties achter het ontwerp en de impact van ruimte. Centraal stond de interactie van de mens en het gebouw. Geeft dit grootse gebouw ook ruimte aan de wil van het individu?

“Jan wilde de aankomst op het perron de allure geven van de aankomst in een wereldstad. Alsof je direct van de trein de stad in stapt. Mijn vraag is of allure gepast is om intieme herinneringen op te bouwen, zoals je dat graag doet op een perron”, aldus filmmaakster Ruiz.

De première is onderdeel van het officiële programma van de Rotterdam Architectuur Maand. Voor het nagesprek zijn dan ook verschillende gasten uitgenodigd uit de wereld van de bouwkunde. Er zullen onderwerpen worden aangesneden als: ‘Hoe maak je als mens contact met de gebouwde omgeving? Zit het contact besloten in de functionaliteit van een gebouw? Of is er in het contact ook ruimte voor gevoel?’

Na afloop is er een performance van Eduardo Guerrero en Antonio Lizana, de artiesten uit de film met een spetterende improvisatie van flamencodans en -zang en jazzmuziek. Beide artiesten hebben hun stempel gezet op hun kunstvorm en reizen de hele wereld rond voor optredens en concerten. Voor deze première zijn ze speciaal naar Rotterdam gereisd en zullen ze het charismatische POST gebouw vullen met muziek en dans.

Meer informatie vind je op www.facebook.com/symfonievanhetlichaam/

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat